Sobotka: Česko podporuje vznik Palestiny a obchodní partnerství s Izraelem

Sobotka a Netanjahu podepisují dohody o spolupráci.

Sobotka a Netanjahu podepisují dohody o spolupráci. Zdroj: ctk

Česká republika podporuje mírový proces na Blízkém východě, jeho výsledkem pak mají být dva nezávislé státy - Izrael a Palestina, řekl po setkání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem premiér Bohuslav Sobotka. Čeští ministři zároveň v Jeruzalémě v rámci společného zasedání české a izraelské vlády podepsali dohody o spolupráci. Týkají se mimo jiné výzkumu, obrany, zdravotnictví nebo kultury. Sobotka Izrael označil za nejvýznamnějšího obchodního partnera Česka na Blízkém východě.

„Podporujeme mírový proces, jehož výsledkem mají být dva nezávislé státy, které budou fungovat vedle sebe,“ řekl Sobotka. Dodal, že Česko nepodporuje jednostranná řešení. Za velké riziko přitom označil existenci Islámského státu.

Netanjahu přístup české strany ocenil. Uvedl, že hlavním požadavkem je uznání nezávislého židovského a palestinského státu. Izraelská vláda proto v minulých dnech vypracovala návrhy na uzákonění statutu Izraele jako státu Židů.

„Diskutovali jsme o posílení investic. Vzájemný obchod v minulých letech rostl,“ uvedl český premiér po jednání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Za perspektivní oblasti spolupráce považuje vědu, výzkum a inovace, dopravu, strojírenství, kybernetickou bezpečnost, zemědělství nebo zdravotnictví. Právě v řadě těchto resortů dnes Česko a Izrael podepsaly dohody.

Česko a Izrael podepsaly řadu dohod o spolupráci

V oblasti výzkumu a vývoje dnes Česko a Izrael přijaly deklaraci, v níž se zavazují rozvíjet společné výzkumné programy, sdílet zkušenosti s aplikací výsledků výzkumu ve výrobě a rozšiřovat možnosti akademické výměny. Obě strany chtějí každoročně pořádat fórum, na kterém budou tuto spolupráci hodnotit.

Ve společném prohlášení o obranné a vojenské spolupráci se Češi a Izraelci vyslovili pro další rozvoj této spolupráce, pravidelné konzultace a hledání nových oblastí, kde by obrannou spolupráci mohli rozšiřovat. Speciální deklarace se týká kybernetické bezpečnosti. Na jejím základě chtějí obě strany sdílet informace a zkušenosti s cílem posílit ochranu proti možným kybernetickým hrozbám a plánují výměnu informací o výzkumu a vývoji v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová podepsala za svůj úřad dvojici deklarací s izraelskými partnery týkající se seniorů a sociálních služeb. České a izraelské ministerstvo zdravotnictví se zase dohodly na spolupráci do roku 2019.

Ministerstvo kultury plánuje s izraelským protějškem spolupráci ve filmové tvorbě a dohodlo se na rozvoji spolupráce jeruzalémského památníku obětí holokaustu Jad vašem s památníky v Terezíně a Lidicích v oblasti výzkumu, vzdělávání a uchovávání historické paměti o holokaustu a druhé světové válce.