Sobotka v Izraeli: Evropa měla naivní názory na migraci

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Evropa nebyla připravena na migrační krizi a v jejím úvodu měla řadu naivních názorů na její příčiny. Český premiér Bohuslav Sobotka to prohlásil při setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v Jeruzalémě. Česko podle Sobotky situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii. "Znalost situace v regionu ČR hodně pomohla zaujímat realistické postoje v oblasti migrační krize," řekl Sobotka.

Předseda vlády zdůraznil, že vazby s Izraelem sahají až do doby, než Izrael vznikl. „Nepochybně budeme diskutovat o bezpečnosti a obraně, ale i vědě a výzkumu, rozvíjí se i vzájemný obchod,“ shrnul další body jednání. Sbližovat země mohou i pragmatické a praktické věci, jako například turistika, dodal.

Šestasedmdesátiletý Rivlin přivítal Sobotku a dalších sedm členů české vlády po poledni ve své rezidenci v Jeruzalémě. „Jako přátelé se shodneme na tom, že se někdy neshodneme, to je smysl přátelství. Moc oceňujeme váš přístup,“ řekl Rivlin české delegaci. Bezpečnostní situaci v regionu Blízkého východu pak popsal jako chaotickou, ve které nezbytně neplatí, že „nepřítel vašeho nepřítele je vaším přítelem“.

Jako přátelé se shodneme na tom, že se někdy neshodneme, to je smysl přátelství. Moc oceňujeme váš přístup

Bývalý předseda izraelského parlamentu (Knesetu) Rivlin se setkal se Sobotkou již potřetí, loni v říjnu se sešli při Rivlinově návštěvě v Praze. Kromě Sobotky se tehdy izraelský prezident setkal s předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a spolu s prezidentem Milošem Zemanem uctili v Terezíně památku obětí druhé světové války.

Sobotka zahájil dopoledne jednodenní návštěvu v Izraeli v Háji národů. Les poblíž Jeruzaléma spravuje Židovský národní fond a hlavy zahraničních států a premiéři zde zasazují stromy. „Dovolte mi, abych na tomto krásném a symbolickém místě vyjádřil naději, že se v budoucnu bude moci stát Izrael a jeho občané těšit míru,“ řekl Sobotka.

Mluvčí fondu připomněli, že v roce 2011 zde zasadil strom už premiér Petr Nečas a před třemi lety prezident Zeman. Sobotka také hovořil s předsedou izraelského parlamentu Julim Edelsteinem. Odpoledne čekají premiéra spolu s dalšími členy českého kabinetu mezivládní konzultace s izraelskou stranou.