Soros: Krize eura ničí EU, osud je v rukou Německa

George Soros

George Soros Zdroj: profimedia.cz

Dluhová krize v eurozóně připomíná noční můru a mohla by zničit Evropskou unii. Uvedl to uznávaný americký investor maďarského původu George Soros. Dodal, že osud eura je v rukou Německa, které musí přijmout více zodpovědnosti a jednotnou evropskou měnu zachránit. Další alternativou je pak podle něj možnost, že by Německo eurozónu opustilo.

„Existuje skutečné nebezpečí, že euro zničí Evropskou unii,“ řekl Soros s tím, že krizi si přitom Evropa přivodila sama. Ukončit ji podle něj může jedině Německo, musí ale přestat hledět pouze na své zájmy, ale zaměřit se na potřeby zemí potýkajících se s dluhovými problémy.

Německo musí sehrát roli benevolentního hegemona, míní Soros. Mělo by se podle něj zachovat stejně jako Spojené státy po konci druhé světové války. Zároveň by mělo podpořit plán společných eurobondů. „Pokud záchrana uspěje, náklady budou velmi malé, pokud ne, stáhne to dolů i samotné Německo,“ poznamenal slavný investor.

Pokud by pak Německo nechtělo usilovat o záchranu jednotné evropské měny, bylo by podle Sorose řešením krize jeho vystoupení z eurozóny, které by oslabilo kurz eura. To by následně vedlo i ke snížení nákladů dluhu problémových zemí.

Pozornost finančních trhů se nyní soustředí na to, zda Španělsko požádá o pomoc se splácením svých dluhů. Takováto žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zmírnila by obavy z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na ekonomiku.