Soros poprvé v desítce nejbohatších Američanů. Pomohlo mu zlato

George Soros

George Soros

Jedenaosmdesátiletý slavný investor maďarského původu George Soros se poprvé dostal do TOP 10 nejbohatších Američanů v žebříčku, který pravidelně sestavuje časopis Forbes. Pomohly mu k tomu zřejmě mimo jiné investice do zlata a na něj navázaných cenných papírů. Největší majetek v USA má zakladatel Microsoftu Bill Gates, žebříčku vévodí od roku 1994. Druhé místo si přes pokles jmění udržel Warren Buffet.

Všem dvaceti nejbohatším Američanům v uplynulém roce majetek rostl – až na investora Warrena Buffeta, jehož jmění kleslo o 6 miliard dolarů na celkových 39 miliard dolarů. Hlavním důvodem je snížení hodnoty investic v jeho fondu Berkshire Hathaway. Editorka Forbesu Luisa Krollová ale dodala, že je Buffet nejštědřejším miliardářem. Tři miliardy, které z jeho majetku ubyly, lze podle ní totiž připsat různým charitativním darům.

Naopak Sorosovi se dařilo, jeho majetek vzrostl na 22 miliard dolarů, když k němu loni přidal téměř 8 miliard. Soros vsadil na zlato a také na hotovost, čímž se mu podařilo vyhnout hrozbě znehodnocení majetku kvůli otřesům na akciových trzích.

Za Sorosovým vzestupem na sedmé místo v žebříčku ale podle Forbesu také částečně stojí realističtější zhodnocení jeho majetku. Americký miliardář totiž v létě ukončil po víc než čtyřiceti letech činnost svého otevřeného hedgeového fondu a investovuje teď jen za sebe a svoji rodinu.

Podle redaktorů Forbesu je Soros po uzavření fondu ochotnější otevřeněji mluvit o svém majetku. „Vždycky jsme si mysleli, že Sorosův majetek podceňujeme, teď jsme měli konečně víc detailů, což mu k posunu na sedmé místo pomohlo,“ řekla editorka Forbesu Luisa Krollová.

Žebříček nejbohatších Američanů

Zdroj: Forbes

Třetím nejbohatším Američanem je podle žebříčku Forbes zakladatel technologického gigantu Oracle Larry Ellison, na čtvrtém a pátém místě se umístili bratři David a Charles Kochové, majitelé průmyslového impéria Koch Industries a známí podporovatelé hnutí Tea Party.