„Soudruh Putin“ ve Vietnamu podepsal 17 smluv, většinou se týkaly energetiky

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/ap

Ruský prezident Vladimir Putin se vydal na asijské turné, jehož hlavní náplní je byznys. Během jednodenní návštěvy komunistického Vietnamu stihl se svým protějškem Truong Tan Sangem podepsat 17 smluv, z nichž ty nejzajímavější se týkají energetiky.

Pět kontraktů, které byly stvrzeny v Hanoji, se týká státních energetických firem Petrovietnam a Rosněfť. Rosněfť a Petrovietnam chtějí společně zpřístupnit ropná a plynová ložiska v Pečorském moři v Arktidě. V letadle pak s Putinem přiletěli i lidé ze státního energetického gigantu Gazprom a také z ruské státní atomové korporace Rosatom.

„V roce 2012 obě země dosáhly obchodní bilance 3,6 miliardy dolarů. Toto číslo je povzbuzující, ale potenciál je vyšší,“ řekl Putin před novináři. Putin chce toto číslo do dvou let zdvojnásobit. Podle ruského prezidenta by vzájemnému obchodu pomohlo, kdyby Vietnam vstoupil do celní unie, ve které je zatím pouze Rusko, Bělorusko a Kazachstán. Rusko se do celní unie snaží nalákat bývalé státy sovětského bloku.

Rusko podpoří stavbu jaderné elektrárny ve Vietnamu

Putin na adresu svého komunistického protějšku řekl, že Rusko vztahy s Vietnamem vždy považovalo za „speciální“. Truong Tan Sang odpověděl, že „soudruh Putin byl vždy považován za blízkého přítele“.

Rusko také Vietnamu poskytne půjčku na stavbu první atomové elektrárny v zemi, oznámila delegace v Hanoji. Elektrárna má být uvedena do provozu v roce 2023. Další smlouvy byly uzavřeny v oblastech obchodu, investic, vědy a technologie, vzdělání, zdravotnictví a obrany. Dohoda o vědě a technologii má Vietnamu pomoci s jeho vesmírným programem.

Vietnam je jedním z hlavních kupců pro ruské zbrojaře. Na začátku listopadu Rusko do Vietnamu dodalo prvních šest dieselomotorových ponorek, které si asijská země objednala v roce 2009 za 2,1 miliardy dolarů. Další mají být dodány do roku 2016. Putinovo asijské turné začalo v pondělí schůzkou s kazašských prezidentem Nursultanem Nazarbajevem v Jekatěrinburgu a pokračuje dnes v Jižní Koreji.

Putin se vztyčeným prostředníkem? Ano, to jsou reportéři bez hranic