Španělské královské rodině škodí skandál

Princezna Letizia, princ Felipe (v pozadí), král Juan Carlos a královna Sofia.

Princezna Letizia, princ Felipe (v pozadí), král Juan Carlos a královna Sofia. Zdroj: Profimedia.cz

Španělská monarchie zažívá těžké časy. Popularita krále Juana Carlose klesá, rodině navíc ubližuje kauza kolem princezny Cristiny. Dcera krále byla tento týden vyzvána, aby se počátkem března dostavila k soudu. Má ho přesvědčit, že nemá na svědomí daňové úniky a praní špinavých peněz. Objevují se proto spekulace, že by král mohl brzy abdikovat a předat vládu synovi Felipemu.

„Obraz instituce je podrýván kus po kuse, tak jak se to nyní děje v případě všech španělských institucí,“ řekl o upadající oblibě monarchie politolog Fernando Vallespin. Juan Carlos vládnoucí téměř čtyři dekády byl dlouho populární. Ještě přede dvěma lety o něm měly dobré mínění tři čtvrtiny Španělů, nyní jich je jen 41 procent. Král popudil lid na jaře roku 2012, kdy se zranil v Botswaně. Vyšlo tak najevo, že si v době krize dopřával nákladný výlet na safari. Podle aktuálního průzkumu si 62 procent tázaných přeje králův odchod. To je o sedmnáct procent více než loni.

Dá se navíc očekávat, že nechuť k dynastii ještě vzroste kvůli dění kolem princezny. Vyšetřování souvisí s případem jejího manžela Iňakiho Urdangarína, jenž je mimo jiné podezřelý ze pronevěry více než šesti milionů eur z dobročinné nadace. Kauza se táhne už delší dobu a Cristina se kvůli ní stáhla z veřejného života. Rodina se tvářila, že se skandál netýká přímo jejího člena, to už ale nyní nebude možné.

Nadějí pro monarchii je Cristinin bratr Felipe, o němž dobře smýšlí dvě třetiny lidí. Jeho nástup na trůn mohou urychlit i zdravotní problémy krále. Šestasedmdesátiletý Juan Carlos v listopadu prodělal devátou operaci od roku 2010. Tento týden se poprvé objevil na oficiální akci. Média zdůrazňovala, že působil unaveně a při projevu zadrhával. Podle některých názorů přesto nebude s předáním žezla spěchat. „Vedou se řeči o abdikaci, ale moudrost mu velí zůstat do konce roku, aby odstranil problémy a umetl cestu pro syna,“ je přesvědčena specialistka deníku El Mundo na královskou rodinu Ana Romerová.

Nejde jen o osobní důvody. Vallespin míní, že král nebude riskovat abdikaci, nejistota by podle něj mohla nahrát katalánským separatistům. Region přitom dává najevo, že krále neuznává. Místní televize poprvé v historii nevysílala jeho vánoční poselství.