Španělsko má rekordní dluh, loni přesáhl 94 procent HDP

Madrid (ilustrační foto)

Madrid (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.5 w:es:Usuario:Barcex

Španělský státní dluh se na konci loňského roku vyšplhal na rekordních 961,6 miliardy eur, oznámila tamní centrální banka. Podle propočtů agentury Reuters tak dluh dosahoval 94 procent hrubého domácího produktu země, přitom před příchodem krize v roce 2008 to bylo pouze 36 procent.

Úroveň dluhu je zhruba v souladu s vládním cílem, podle kterého mělo zadlužení na konci roku činit 94,2 procenta HDP. Za celý loňský rok přitom dluh vzrostl o 76,9 miliardy eur.

Španělsko předpokládá, že růst státního dluhu se v příštích dvou letech zastaví na úrovni 101 procent HDP. Pravidla Evropské unie však pro zadlužení stanovují limit 60 procent HDP.

Vláda byla kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což oslabilo hospodářství. Španělská ekonomika loni klesla o 1,2 procenta.

V samotném třetím čtvrtletí se však vymanila z více než dvouleté recese a proti předchozím třem měsícům vykázala růst o 0,1 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí tento růst zrychlil na 0,3 procenta.

Vývoj dluhu Španělska:Dluh ŠpanělskaDluh Španělska | Tradingeconomics.comZdroj: Ttradingeconomics.com, Eurostat