Španělsko požádá eurozónu o pomoc pro své banky

Španělsko, euro

Španělsko, euro Zdroj: profimedia.cz

Španělsko požádá eurozónu o finanční pomoc pro své banky. Řekl to ministr hospodářství Luis de Guindos. Konkrétní suma vzhledem k očekávaným auditům podle agentury AP zatím sdělena nebyla. Španělsko se tak po Řecku, Irsku a Portugalsku stane čtvrtou a největší zemí eurozóny, která je nucena požádat o zahraniční finanční pomoc.

Mezinárodní měnový fond vypočítal, že španělské banky potřebují finanční injekci zhruba 40 až 80 miliard eur. Podle agentury Reuters ministři zemí platících eurem uvažují o záchranném plánu pro španělský bankovní sektor ve výši až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Španělsko je čtvrtou zemí po Řecku, Irsku a Portugalsku, která by požádala o mezinárodní finanční pomoc od začátku dluhové krize měnového bloku.

Španělsko se v současnosti potýká s nárůstem nákladů na financování. Hlavními důvody jsou vysoká zadluženost a problémy bankovního sektoru způsobené splasknutím realitní bubliny. Madrid hledá způsob, jak najít peníze na financování rekapitalizace finančního ústavu Bankia, čtvrté největší španělské banky, která potřebuje finanční pomoc ve výši 19 miliard eur (410 miliard korun), celkově pak 23,5 miliardy eur.

Švédský premiér Fredrik Reinfeldt dříve v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlasovou stanici SVT řekl, že jde o „otázku sumy přesahující 80 miliard eur“. „Bude to jedna z největších finančních záchranných akcí v soudobých dějinách,“ řekl premiér země, která není součástí eurozóny.