Španělsko v pololetí navštívil rekordní počet turistů

Královský palác

Královský palác Zdroj: Miloslav Hamrik

Do Španělska v první polovině letošního roku zavítalo rekordních 29,2 milionu zahraničních turistů, což je o 4,1 procenta více než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil státní úřad pro cestovní ruch Frontur. Španělsko je třetí největší turistickou destinací na světě.

Obavy o bezpečnost na Blízkém východě a v zemích jako je Tunisko, kde koncem června ozbrojenci zastřelili desítky turistů v plážovém hotelu, přiměly mnoho lidí hledat pro dovolenou jiná místa. Slabší euro pak přilákalo do Španělska i turisty z USA, nejpočetnější skupinou turistů ve Španělsku však stále zůstávají Britové.

Rekordní počet turistů je dobrou zprávou pro španělskou ekonomiku i tamní trh práce. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Španělska podílí více než desetinou, je druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z hlavních motorů ekonomiky.

Výdaj se snižuje

Počet turistů ve Španělsku byl v uplynulých dvou letech rekordní a cestovní ruch pomohl této zemi dostat se z ekonomické krize, která výrazně zvýšila nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti však stále zůstává vysoká, je blízko 24 procent.

Turistický svaz Exceltur odhaduje, že v cestovních ruchu vzniklo ve druhém čtvrtletí o pět procent pracovních míst více, než ve stejném období loni. Může za to mimo jiné i nárůst domácího cestovního ruchu. Současně ale svaz podle agentury Reuters varoval, že průměrný výdaj na zahraničního turistu se snižuje.