Španělský soud chce zatknout expremiéra Puigdemonta a exministry. Katalánci opět demonstrovali

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont Zdroj: Reuters

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carlese Puigdemont
6
Fotogalerie

Španělský soud den po uvěznění osmi exministrů katalánské vlády požádal Belgii o zatčení bývalého premiéra Carlese Puigdemonta a čtyř někdejších ministrů pobývajících v Bruselu. Tisíce lidí vyšly v reakci na čtvrteční rozhodnutí soudu opět do ulic Barcelony a dalších měst Katalánska, aby požadovaly propuštění "politických vězňů". Jeden z exministrů byl dnes podle očekávání propuštěn z vazební věznice na kauci. Soud v Madridu zamítl odvolání dvou separatistických lídrů, kteří tak po dvou týdnech zůstávají ve vazbě.

Soudkyně madridského soudu Carmen Lamelaová vyhověla prokuratuře a vydala vnitrostátní a evropský zatykač na pětici politiků obviněných ze vzpoury a dalších zločinů. Lamelaová uvedla, že Puigdemont "zneužíval svého úředního postavení" k přípravě referenda o katalánské nezávislosti a k vyhlášení této nezávislosti, což porušuje španělskou ústavu. Zodpovídat se musí osobně před soudem v Madridu, konstatovala soudkyně, která zamítla žádost pětice o možnost vypovídat na dálku prostřednictvím videopřenosu.

Po obdržení zatykače bude další osud politiků v rukou belgických úřadů, které musí podle tamních médií nejprve žádost prostudovat. Belgická prokuratura podle agentury Reuters uvedla, že předá žádost tamnímu soudu během víkendu. Puigdemontův právník Paul Bekaert dnes prohlásil, že pokud soud rozhodne o vydání, které se všeobecně očekává, hodlá se odvolat.

Sám Puigdemont v rozhovoru s televizí RTBF řekl, že je připraven kandidovat v předčasných katalánských volbách, které Madrid vypsal na 21. prosince. Mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez možnost kandidatury obviněných politiků komentoval slovy, že "dokud neexistuje jasný rozsudek, mohou všichni kandidovat".

Na protest proti uvěznění exministrů dnes večer tisíce lidí vyrazily demonstrovat do ulic Barcelony a dalších katalánských měst. Během dne protestní blokády omezily provoz na více než desítce silnic v Katalánsku. V ranní špičce zablokovali lidé v Barceloně a v jejím okolí větší silniční tahy. Asi stovka lidí blokovala silnici i v údolí Aran u hranic s Francií.

Barcelonská starostka Ada Colauová na dnešek svolala mimořádné zasedání radnice, které zdůvodnila "velmi závažnými bezprecedentními činy namířenými proti demokracii". Radní za separatistické strany přišli s transparenty Svobodu pro politické vězně.

Soud v Madridu dnes zamítl odvolání Jordiho Sáncheze z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordiho Cuixarta z organizace Ómnium Cultural, kteří jsou od 16. října ve vyšetřovací vazbě kvůli uspořádání demonstrace z 20. září. Tu svolali v reakci na razii španělské policie v úřadech katalánské vlády a na zadržení skupiny katalánských úředníků.

Konfederace katalánských svazů (CSC) vyhlásila na 8. listopadu generální stávku a vyzvala ostatní svazy, aby se připojily. Oficiálním důvodem stávky jsou pracovní podmínky. CSC ale také oznámila, že od pondělka budou na pracovištích organizovat kampaň proti omezení katalánské autonomie španělskou vládou. Odboráři chtějí protestovat i proti dekretu, jímž španělská vláda před měsícem zjednodušila stěhování firem z Katalánska.