Španělský soud vydal evropský zatykač na Puigdemonta, do vazby poslal bývalé členy vlády

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont Zdroj: Reuters

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Madrid doufá, že Katalánci budou ignorovat svoji vládu. Ti ale protestují
29
Fotogalerie

Španělský soud vydal evropský zatykač na bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta a čtyři někdejší ministry, kteří se odmítli vrátit z Bruselu, kam odjeli po víkendovém sesazení regionální katalánské vlády Madridem. Informoval o tom list La Vanguardia, soud však tuto zprávu dosud španělským médiím oficiálně nepotvrdil. Soudkyně rovněž uvalila vazbu na vicepremiéra Oriola Junquerase a dalších sedm exministrů, kteří ze zúčastnili soudního jednání v Madridu. Bývalé katalánské vedení čelí obvinění ze vzpoury a dalších trestných činů, kvůli kterým mohou jeho členové teoreticky dostat až 30 let vězení.

Soudkyně Carmen Lamelaová podle katalánského deníku vyhověla žádostem prokuratury o vydání zatykačů, když předtím zamítla návrh Puigdemonta a jeho exministrů, aby mohli u madridského soudu vypovídat na dálku prostřednictvím videopřenosu. Pětice politiků se odmítla z Bruselu vrátit s odůvodněním, že soud nebude o jejich osudu rozhodovat nestranně, nýbrž pod vlivem vlády v Madridu. Jejich zatčení nyní bude na belgické policii.

Vazbu pro Junquerase a sedm exministrů zdůvodnila soudkyně obavami z jejich útěku, ničení důkazů a z toho, že obvinění budou pokračovat v trestné činnosti. Možnost složit kauci jim Lamelaová nedala.

Mezi členy sesazeného kabinetu, kteří budou umístěni do čtyř různých vazebních věznic v Madridu, jsou vedle Junquerase například bývalý ministr vnitra Joaquim Forn či šéf diplomacie Raül Romeva. Žádný z politiků neodpověděl na otázky soudkyně ani prokurátora týkající se katalánského referenda a vyhlášení nezávislosti. Odpovídali pouze na dotazy svých obhájců, přičemž zdůrazňovali, že celý proces od referenda po vyhlášení nezávislosti proběhl ze strany katalánského vedení zcela nenásilně.

Stoupenci katalánské nezávislosti reagují na zprávy od soudu pobouřeně, velké separatistické organizace svolaly na 19:00 SEČ demonstraci. "Je to černý den pro Katalánsko. Vláda vybraná demokraticky ve volbách jde do vězení," napsala na twitteru starostka Barcelony Ada Colauová.