Špatné vyjednání brexitu považuje Corbyn za signál k novým volbám

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn Zdroj: ČTK

Vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn bude žádat vypsání parlamentních voleb, pokud nynější vláda neuspěje s vyjednáním uspokojivé dohody o brexitu. Řekl to na výroční stranické konferenci v Liverpoolu. Strana podle něj neopomine prověřit každou část dohody, kterou premiérka Theresa Mayová s Bruselem dojedná.

"Pokud tato vláda neuspěje, prostě řeknu Therese Mayové, že nejlepší cesta, jak to urovnat, jsou všeobecné volby," prohlásil Corbyn. Posuzovat smlouvu o odchodu Spojeného království z Evropské unie hodlají podle něj labouristé zejména s ohledem na politiku zaměstnanosti, na zachování životní úrovně a ochranu životního prostředí.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes vyzval Evropskou unii, aby v rozhovorech o brexitu přestala odmítat každý návrh Londýna. Prohlásil, že Spojené království unijnímu tlaku nepodlehne.

"Pokud je postoj EU takový, že bude ke každému návrhu Spojeného království jen říkat 'ne' a my nakonec kapitulujeme, skončíme buď jako Norsko, nebo v EU zůstaneme, tak v takovém případě se v hodnocení britského lidu hluboce zmýlili," řekl Hunt.

Británie opustí Evropskou unii příští rok 29. března. S blížícím se termínem se ale krátí čas potřebný k uzavření dohody o odchodu. Brusel chce, aby dohoda byla v zásadě jasná na nadcházejícím říjnovém summitu EU, poté by se konala mimořádná vrcholná schůzka EU, která by takový dokument finálně potvrdila.