Spojené státy by mohly čelit dlouhodobějšímu hospodářskému útlumu, uvedl šéf FED Jerome Powell

Šéf amerického Fedu Jerome Powell

Šéf amerického Fedu Jerome Powell Zdroj: ČTK

Šéf amerického Fedu Jerome Powell
Šéf amerického Fedu Jerome Powell
3
Fotogalerie

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell varoval, že Spojené státy by v důsledku koronavirové krize mohly čelit dlouhodobějšímu hospodářskému útlumu. Vyzval Kongres a Bílý dům k dalším rozpočtovým výdajům ke zmírnění dlouhodobých ekonomických škod. Zároveň slíbil, že také Fed bude pokračovat v podpoře ekonomiky. Americké akcie zareagovaly na Powellova slova v začátku středečního obchodování poklesem. 

Dosavadní reakci Spojených států označil Powell za rychlou a energickou. „Mohlo by však určitou dobu trvat, než oživení nabere tempo,“ dodal. „Dodatečná rozpočtová podpora by mohla být nákladná, ale vyplatí se, pokud pomůže odvrátit dlouhodobé ekonomické škody a zajistí nám silnější oživení,“ upozornil.

Americký Kongres již na boj s ekonomickými dopady koronavirové krize uvolnil téměř tři biliony dolarů (téměř 76 bilionů Kč). Demokraté ve Sněmovně reprezentantů v úterý představili návrh dalšího balíku opatření v hodnotě kolem tří bilionů dolarů. Republikáni však chtějí nejprve zhodnotit účinnost dřívějších kroků.

Powell dnes slíbil, že Fed bude v boji proti ekonomickým dopadům koronaviru i nadále naplno využívat své nástroje. Nenaznačil však, jaké konkrétní kroky by centrální banka mohla v nejbližší době podniknout.