Spojené státy čelí tsunami omikronu. Hodnota Applu pokořila hranici tří bilionů dolarů

Pandemie v USA zesiluje.

Pandemie v USA zesiluje. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události 

Spojené státy čelí tsunami omikronu

Americké pondělní výsledky nově nakažených covidem-19 stanovily nový světový rekord – milion nových infekcí za jeden den. Číslo je téměř dvojnásobné oproti předchozímu rekordu, který také před čtyřmi dny padl ve Spojených státech. Nakažených je navíc ve skutečnosti ještě mnohem více, neboť mnoho Američanů využívá domácích samotestů a výsledky následně nenahlašují žádné centrální autoritě, upozorňuje agentura Bloomberg.

Kvůli zesilující pandemii jsou ve Spojených státech rušena letecká spojení nebo zavřené školy a kanceláře. Pomalu se také zahlcují nemocnice. Dosud nejhorší období pandemie Spojené státy zažily na konci roku 2020, kdy denně na covid-19 umíralo přes čtyři tisíce lidí. V současné době je počet denních obětí téměř poloviční. 

Elizabeth Holmesová je vinna 

Zakladatelka společnosti Theranos Elizabeth Holmesová, která slibovala novátorské krevní testy, je podle pondělního rozhodnutí kalifornského soudu vinna z podvodu a spiknutí. Porotci se shodli na její vině ve čtyřech bodech obžaloby, v dalších čtyřech bodech je podle nich nevinná a ve třech bodech nedošli porotci ke společnému stanovisku.

Holmesová byla obžalována z podvodu vůči investorům, zákazníkům a pacientům, kterým tvrdila, že její technologie přinese revoluci v medicíně. Za každý z bodů obžaloby jí hrozí až dvacet let odnětí svobody, pokuta 250 tisíc dolarů (5,5 milionu korun) a uhrazení způsobených škod, uvedla stanice CNN.

Z trhů a burz

Akcie posílily 

Americké akcie v prvním obchodním dnu v novém roce posílily. Indexy Dow Jones a S&P 500 tak uzavřely na nových rekordních maximech.

Dow Jonesův index si dnes připsal 0,68 procenta a uzavřel obchodování na 36 585,06 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,64 procenta na 4796,56 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 1,20 procenta na 15 832,80 bodu.

Apple rekordmanem 

Americká technologická společnost Apple se v pondělí stala prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota pokořila hranici tří bilionů dolarů (zhruba 66 bilionů korun).

Akcie Applu posílily o 2,5 procenta a uzavřely na 182,01 dolaru za kus. Během dne se vyšplhaly až na rekordních 182,88 dolaru, takže tržní hodnota podniku na krátkou dobu překročila tři biliony dolarů.

Dařilo se ale i dalším technologickým gigantům, zejména automobilce Tesla Elona Muska. Akcie výrobce elektromobilů posílily o 13,5 procenta. Reagovaly tak na zprávu, že firma v loňském roce zvýšila odbyt o 87 procent na rekordních 936 172 vozů.

Tweet dne

Apple za léta své existence urazil skutečně dlouhou cestu. 

Stane se dnes 

  • Polská centrální banka oznámí rozhodnutí k měnové politice. Očekává se, že zvýší základní úrok z nynějších 1,75 procenta o půl procentního bodu na 2,25 procenta.
  • Proběhne schůzka představitelů skupiny OPEC+, která sdružuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Jednat budou mimo jiné o návrhu na zvýšení těžby o dalších 400 tisíc barelů denně.
  • V Německu jedná expertní rada spolkové vlády, tématem by mohlo být doporučení ke karanténě po kontaktu s omikronem.