Tisíce lidí nezvládají platit účty za energie. Dodavatelé se připravují na jejich odpojení

Ceny energií stále neklesají.

Ceny energií stále neklesají. Zdroj: Profimedia.cz

Lidí, kteří po pádu řady firem z energetického byznysu zůstávají v takzvaném režimu DPI, tedy u dodavatelů energií poslední instance, postupně ubývá. Dle údajů ministerstva průmyslu a obchodu jich těsně před vánočními svátky bylo asi 60 tisíc z původního téměř milionu. Tisíce lidí ale nezvládly v režimu dodavatele poslední instance platit vyšší účty za energie a firmy už zahájily upomínací proces.

Zákazníky, kteří zálohy či finální fakturu za režim DPI nezaplatí vůbec, registrují téměř všichni velcí dodavatelé energií. Lidé k tomu mají různé důvody. „Například i ty, že odešli k jinému dodavateli a nám prý nic platit nebudou. Neuvědomují si, že se tak vystavují v budoucnu mnoha problémům,“ říká mluvčí společnosti EO.N Martina Slavíková.

Pražská plynárenská se také setkala s nejrůznějšími důvody neplacení energií. „Někteří odběratelé například vyjednávají podmínky s více dodavateli. Nebo jsme se setkali s tím, že zákazníci s minimální spotřebou plynu využívající jen vařič nebo sporák uvedené odkládají a čekají, až pomine největší nápor v rámci kontaktních kanálů u dodavatelů, protože vzhledem k minimální spotřebě nejsou pro ně finanční dopady v režimu DPI tak dramatické,“ tvrdí tiskový mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Spekulace na rychlý pokles cen

Další zákazníci se snaží o jakousi spekulaci. „Setkáváme se i s případy zákazníků, kteří zvláštním způsobem taktizují a vyčkávají. Reagují například na doporučení některých ,expertů‘, kteří předpovídali rychlý pokles cen na evropských trzích. Ten však bohužel nenastal,“ podotýká Pavel Grochál ze společnosti Innogy. Ta před koncem roku registrovala okolo 30 tisíc pohledávek po splatnosti u zákazníků v režimu dodávky DPI.

Proč roste cena energií?

Video placeholde
Proč rostou ceny energií? • Videohub

Pětinu zákazníků v režimu DPI s fakturou po splatnosti eviduje ČEZ. „U těchto zákazníků jsme zahájili běžný upomínací proces, kterým je upozorňujeme na to, že faktura po splatnosti už je. Tím se bude postupně počet těchto zákazníků snižovat,“ míní mluvčí energetické společnosti Roman Gazdík. Karel Hanzelka, vedoucí oddělení PR a mluvčí dodavatele Pražská energetika, pak uvedl, že odhadem u nich množinu neplatičů v režimu DPI tvoří řádově nižší jednotky tisíc. Pražské energetice zbývá dohledat ještě asi 1500 zákazníků v DPI z původního počtu zhruba pěti tisíc, kteří nereagovali na dopisy, aby přešli na běžné smlouvy.

Zranitelní zákazníci

Mezi lidmi, kteří neplatí, jsou ale i tací, již si zvýšenou platbu nemohou dovolit. „Vytváříme splátkové kalendáře a zároveň těmto klientům pomáháme dostat se k sociální pomoci, jako jsou příspěvky na bydlení nebo pomoc v nouzi, kterou už několikrát popisovaly Energetický regulační úřad a ministerstvo průmyslu – podle našich informací si o dávky žádá stále málo lidí,“ informuje Slavíková. Část neplatičů tvoří i skupina zranitelných zákazníků obvykle vyššího věku, z nichž někteří ani nemusejí vědět, že v režimu DPI jsou, natož aby dokázali přechod vyřešit. Dodavatelé se snaží tyto lidi kontaktovat přímo i v místě bydliště.

Jiné bydliště či nevybraná pošta

„Proč někteří zákazníci stále zůstávají v režimu DPI, nedokážeme odhadnout. Někteří zákazníci si například nemusejí vybírat poštu nebo si ji nepřečtou,“ doplňuje Roman Gazdík. Ojedinělé nejsou případy, kdy nesouhlasí osoby a odběrná místa. Zákazníci nejsou uvedeni na domovních zvoncích, schránkách a podobně. „Specifickou skupinou jsou byty sloužící ke krátkodobému ubytování zahraničních turistů, kde se trvale nikdo nezdržuje a majitel bytu bydlí jinde,“ upozorňuje na další variantu Karel Hanzelka a dodává: „V lednu začneme nezaplacené zálohy upomínat. Máme nastaven třístupňový systém upomínek. V krajním případě může dojít i k ukončení dodávky, ale doufáme, že takových situací nenastane mnoho.“

V režimu DPI mohou lidé zůstat pouze dočasně, změnou na standardní zákaznický účet lze navíc ušetřit. „V režimu DPI mohou lidé zůstat jen šest měsíců, poté už hrozí odpojení od elektřiny nebo plynu. Proto říkáme: situaci nepodceňujte a na nic nečekejte, ceny energií všude na světě rostou a prognóza dalšího vývoje není dobrá,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Většina zákazníků v nouzovém režimu dodavatele poslední instance podle zjištění deníku E15 zálohy na energie přesto platí v předepsané výši.