Sporný ropovod získal podporu amerického Senátu, Obama ho chce vetovat

Odpůrci stavby americko-kanadského ropovodu Keystone XL

Odpůrci stavby americko-kanadského ropovodu Keystone XL Zdroj: ctk/AP

Americký Senát kontrolovaný republikány vůbec poprvé schválil výstavbu kontroverzního ropovodu Keystone XL z Kanady na pobřeží Mexického zálivu. Prezident Barack Obama s ropovodem z ekologických důvodů nesouhlasí a chce ho vetovat.

Stavbu již počátkem ledna odsouhlasila Sněmovna reprezentantů, zákon přijatý ve čtvrtek (v noci na dnešek SEČ) v Senátu se ale od sněmovní verze liší, proto se obě komory Kongresu USA musí na konečné podobě shodnout ještě před tím, než záležitost dostane k podpisu Bílý dům.

Zatím není jasné, zda obě komory uspořádají kvůli zákonu konferenci, nebo Sněmovna reprezentantů schválí beze změn senátní verzi.

Pro bylo devět demokratů

Ve 100členném Senátu zvedlo ruku pro ropovod 62 zákonodárců, z nichž devět byli demokraté. Zákon, jak upozorňují americká média, je i přes podporu některých demokratů odsouzen k vetu, neboť Obama má proti stavbě výhrady.

Počátkem ledna sice Bílý dům ohlásil, že konečné rozhodnutí bude záviset na posudku, na kterém pracuje ministerstvo zahraničí, veto se ale i tak očekává.

Zatímco Sněmovna reprezentantů stavbu schválila v minulosti již desetkrát, Senát tak poprvé učinil až nyní. Demokratičtí senátoři, kteří do loňských voleb měli v této komoře většinu, návrh zákona vždy zastavili, takže o něm Obama nemusel rozhodovat.

Ropa z Kanady
Ropovodem Keystone XL má na pobřeží Mexického zálivu proudit denně přes 800 tisíc barelů ropy z Kanady. Projekt spojený se vznikem řady nových pracovních míst vedle republikánů podporují i někteří demokraté.