Správce Viktoriagruppe chce od Česka vrátit naftu za miliardu

Viktoriagruppe

Viktoriagruppe Zdroj: CTK/dpa

Insolvenční správce zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe Mirko Möllen chce od Česka vrátit naftu za miliardu korun, která byla uložena ve skladu v německém Kraillingu a kterou Správa státních hmotných rezerv (SSHR) teprve nedávno přivezla s jeho souhlasem do ČR, řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Möllen poslal správě předžalobní výzvu, ve které po Česku požaduje, aby uznalo, že nafta patří jemu jako správci. Lhůtu pro vydání nafty nebo její náhrady stanovil na 27. prosince.

"Mohu potvrdit, že jsme předžalobní výzvu dostali a ve stanoveném termínu na ni insolvenčnímu správci odpovíme. Nicméně chci připomenout, že tato nafta je součástí nouzových zásob a podle zákona o SSHR je ve výlučném vlastnictví České republiky. Řádně jsme za ni zaplatili a můžeme to doložit fakturami," uvedl Švagr.

K naftě v Bavorsku se Česko po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe v roce 2014 nemohlo skoro dva roky dostat. Loni v červenci podepsala SSHR s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development, a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česku získala naftu zpět. Möllen však české vlastnictví nafty nikdy neuznal.

Transport nafty začal loni v říjnu, poslední šedesátý vlak přijel zpět do Česka letos v listopadu. Doprava stála 47 až 48 milionů korun. Teď ovšem Möllen tvrdí, že pokud mu SSHR naftu nevrátí, tak podá žalobu na určení vlastnictví této nafty, dodala správa.

"Nikde jsem neviděl, že by insolvenční správce zároveň na náš účet poslal i tu miliardu korun, kterou Česká republika za tu naftu zaplatila. Když zaplatíte třeba stavební firmě za to, že vám postaví dům a ona pak tvrdí, že vám nepatří, tak by vám přeci měla vrátit peníze. Nemůže si nechat oboje. Nevím, jak v Německu, ale v České republice se takovému jednání pořád ještě říká podvod," podotkl Švagr.

Podle informací by ani v případě, pokud by insolvenční správce případný soud vyhrál, nevozilo Česko naftu zpět do Německa. Umožnilo by pouze její vyzvednutí ve skladech státního distributora paliv Čepro.

Insolvenční správce Viktoriagruppe už dříve podal žalobu na to, že skladovací poplatky, které SSHR platila v Německu za skladování nafty, byly příliš nízké. "Skladovací poplatky přeci platíte, jen když vám ta skladovaná věc patří. Takže insolvenční správce si docela protiřečí. Když se mu to hodí, tak je nafta naše a skladovací poplatky jsou příliš nízké a jindy zase chce vrátit naftu, protože si myslí, že je jeho," dodal Švagr. Už v červenci 2016 správce uznal SSHR pohledávku na 6,3 milionu litrů nafty, která ze skladu v Kraillingu zmizela.

Insolvenční správce také podal žalobu na Česko na zrušení zástavního práva u skladu společnosti Viktoriagruppe v Chlumci nad Cidlinou, kde mu katastrální úřad dosud nevymazal zástavní práva, a blokuje tím dotažení prodeje tohoto skladu.

Česko mohlo mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR, předsedou správy byl Ladislav Zabo.

Česko mělo naftu v Německu od roku 2004 

2004 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv; podle původního kontraktu firma skladovala pohonné hmoty v zásobnících v ČR. Koncem roku 2004 byla podepsána mezinárodní smlouva o skladování nouzových zásob mezi ČR a Německem.

Únor 2010 - Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe (spekulovalo se o napojení na ruský Lukoil). Firma později podle médií majetkovou strukturu sdělila SSHR.

Září 2012 - Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasila s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.

Červenec 2014 - Kontrola ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu ukázala, že chybí 700.000 litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa firmě navíc udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.

Září 2014 - České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle Aktuálně.cz 350 milionů korun) obstaveny účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.

Konec září 2014 - Další kontrola SSHR v Kraillingu ukázala, že opět chybí část paliv, zhruba pět milionů litrů nafty. V Německu firma skladovala čtyři pětiny paliva od SSHR.

2. října 2014 - V českých médiích se objevily informace o potížích Viktoriagruppe. SSHR sdělila, že eviduje neproplacené faktury a že její šéf Pavel Švagr už informoval vládu.

22. října 2014 - Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do státního podniku Čepro; pohonné hmoty tam byly přemístěny do listopadu 2014.

8. prosince 2014 - Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.

23. ledna 2015 - Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v Kraillingu patří ČR.

13. února 2015 - Premiér Bohuslav Sobotka požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy do ČR.

24. března 2015 - U soudu v Bavorsku se sešla schůze věřitelů firmy, SSHR se přihlásila o 300 milionů korun přímo, dalších 1,2 miliardy pak jako pohledávku za naftu uskladněnou v Kraillingu.

26. března 2015 - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce firmy, že by nafta v Kraillingu mohla být majetkem ČR.

21. dubna 2015 - Insolvenční správce Mirko Möllen před soudem předběžně popřel všechny pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe. Sobotka řekl, že Česko se bude o naftu soudit.

11. června 2015 - Právo napsalo, že někdejší ředitel SSHR Ladislav Zabo přišel po podpisu dodatku smlouvy s Viktoriagruppe o přesunu nafty do Německa o bezpečnostní prověrku.

23. listopadu 2015 - Lidové noviny uvedly, že nový majitel Viktoriagruppe (firma Cioltit) nabídl státu spolupráci.

17. prosince 2015 - SSHR uvedla, že v Německu podala trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Jde o podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

18. února 2016 - Mluvčí SSHR uvedl, že si ČR může ze skladu v Kraillingu odvézt zásoby nafty, stanovený termín 30. dubna ale správa označila za nereálný. Důvodem byl špatný stav vlečky.

21. března 2016 - Insolvenční správce Möllen oznámil, že areál v Kraillingu jde do prodeje.

23. března 2016 - Šéf SSHR Švagr řekl, že ČR získá na odvoz nafty víc času. Termín 30. dubna se prodlouží o dobu prodeje areálu.

12. července 2016 - ČR se na jednání s Möllenem a novým majitelem areálu dohodla na vrácení nafty ze skladu v Kraillingu.

31. srpna 2016 - Sklad Viktoriagruppe v Kraillingu převzal nový vlastník, společnost Krailling Oils Development.

13. října 2016 - Do skladu Čepro v Třemošné u Plzně dorazil první vlak s českou naftou z Kraillingu.

9. března 2017 - Šéf SSHR Švagr informoval, že polovina české nafty je zpět v ČR. Poslední vlak z Kraillingu vyjel koncem listopadu. SSHR za dopravu zaplatila 47 až 48 milionů korun.

11. prosince 2017 - Oznámeno, že insolvenční správce Viktoriagruppe Mirko Möllen chce od ČR naftu za miliardu korun vrátit. Poslal SSHR předžalobní výzvu.