Srbsko si zajistilo plynovou dohodu s Ruskem, trofej z Eurovize poslouží na nákup dronů

Srbský prezident Aleksandar Vučić se v neděli pochlubil, že jeho země si vyjednala výhodné podmínky dodávek ruského plynu.

Srbský prezident Aleksandar Vučić se v neděli pochlubil, že jeho země si vyjednala výhodné podmínky dodávek ruského plynu. Zdroj: Profimedia, E15

Ruský Gazprom se dohodl se Srbskem na další tři roky.
Ministr zahraničí Sergej Lavrov se znovu snažil svět přesvědčit o tom, že Rusové na Ukrajině neútočí na civilní cíle. Doněcký region (29. 5. 2022)
Ministr zahraničí Sergej Lavrov se znovu snažil svět přesvědčit o tom, že Rusové na Ukrajině neútočí na civilní cíle. Doněcký region (29. 5. 2022)
Trofej z Eurovize poslouží na nákup dronů.
Flmu Top Gun: Maverick se v kinech daří.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Lavrov trvá na dobytí ukrajinského Donbasu

Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl francouzské stanici TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf ruské diplomacie také přiznal, že boje trvají déle, než Moskva původně předpokládala. Neúspěchy odůvodnil údajnou snahou ruské armády ochránit civilisty. Moskva i přes svědectví a množství důkazů západních odborníků, médií a ukrajinských činitelů opakovaně trvá na tom, že na Ukrajině míří pouze na vojenské cíle.

„Osvobození Doněcké a Luhanské oblasti, které Ruská federace považuje za nezávislé státy, je bezpodmínečnou prioritou," uvedl Lavrov, podle něhož by si v lidé z ostatních částí ukrajinského území měli o své budoucnosti rozhodnout sami. Lavrov bez řádných důkazů opakoval předchozí komentáře Kremlu ohledně neonacistického vedení Ukrajiny nebo diskriminace ruskojazyčných obyvatel, kterých se podle Kremlu dopouští vláda v Kyjevě, poznamenala stanice TF1.

Srbsko se dohodlo s Ruskem na dalších dodávkách plynu

Srbský prezident Aleksandar Vučić v neděli oznámil, že se během telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem dohodl na podmínkách nové tříleté smlouvy o dodávkách plynu. „O ceně nyní nemohu mluvit, všechny podrobnosti budou dohodnuty s Gazpromem," řekl novinářům. Vučić pouze uvedl, že cena pro Srbsko bude navázána na cenu ropy a výhodnější podmínky má podle něj pouze Arménie a Bělorusko.

Desetiletý kontrakt Srbska na dodávky plynu s Gazpromem vyprší 31. května. Vučić také řekl, že s Putinem diskutoval rozšíření kapacit pro skladování plynu v balkánské zemi. „Putin řekl, ať mu zavolám, pokud budu mít pocit, že je ještě něco k projednání,“ dodal zřejmě nejbližší Putinův spojenec v Evropě.

Šanghaj chce ulevit firmám zasaženým opatřeními proti koronaviru

Úřady v Šanghaji oznámily, že od středy budou po dvou měsících zrušena některá protikoronavirová opatření, která zasáhla firmy. Cílem je rychle obnovit produkci v podnicích. Město představilo i plány na hospodářskou obnovu Šanghaje, kterou nemoc a s ní spojená omezení výrazně zasáhly. Japonská automobilka Toyota kupříkladu minulý týden kvůli šanghajské uzávěře snížila plán výroby na červen.

Podpůrné kroky zahrnují snížení daní pro kupce automobilů, urychlené vydávání dluhopisů místní vlády a zrychlené schvalování stavebních projektů. Malé a střední podniky by se snáze měly dostat k půjčkám a firmy se dočkají i další podpory.

Trofej z Eurovize zaplatí drony ukrajinské armádě

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která se stala vítězem letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize, prodala svou trofej za 900 tisíc dolarů. Výtěžek z dražby křišťálového mikrofonu na Facebooku poputuje na obranu země před ruskými okupanty. Za peníze mají být nakoupeny drony pro ukrajinskou armádu.

Skupina rovněž uspořádala koncert v Berlíně s cílem shromáždit prostředky na lékařskou péči a materiál. Varovala před tím, aby si lidé na válku příliš nezvykli a neotupěli vůči krveprolití. „Myslím, že by to mělo být na titulních stranách, dokud nenastane mír," prohlásil člen kapely Oleh Psjuk.

Z trhů a burz

Ropa jde nahoru před unijním summitem

Ceny ropy v pondělí vzrostly na dvouměsíční maximum, jelikož obchodníci čekají, zda Evropská unie dosáhne dohody o embargu na surovinu z Ruska. Typ Brent posílil na téměř 120 dolarů za barel, zatímco ropa WTI vyskočila na necelých 116 dolarů. Jakékoli další omezení nákupu ruské ropy dopadne na už tak dost napjatý trh.

Debata o sankcích proti Rusku a o další finanční nebo vojenské pomoci Ukrajině čeká dnes lídry zemí Evropské unie v Bruselu. V úvodní den mimořádného dvoudenního summitu by se měli bavit rovněž o tom, jak nahradit energie dovážené z Ruska a vyhnout se přitom dalšímu růstu cen či oddálení klimatických cílů EU. Co se týče ropného embarga, jedná se nyní o variantě, že by se zákaz nevztahoval na surovinu, která do Evropy teče ropovodem Družba.

Top Gun úspěšně vstoupil do kin

Pokračování filmu Top Gun s názvem Top Gun: Maverick vydělalo první víkend v amerických kinech 124 milionů dolarů (2,9 miliardy korun). Tolik o prvním promítacím víkendu neutržil žádný jiný film herce Toma Cruise, napsal server CNBC.

Snímek filmových společností Paramount a Skydance vydělal dalších 124 milionů dolarů v zahraničí, tedy celkem 248 milionů dolarů. V příštích dnech by si měl v kinech udržet silnou pozici, protože bude čelit omezené konkurenci až do 10. června, kdy bude uveden film Jurassic World: Dominion (Jurský svět: Nadvláda) od společnosti Universal.

„Letní filmová sezona je zpět," citoval CNBC mediálního analytika společnosti Comscore Paula Dergarabediana. Úspěch filmu je vzpruhou pro pokladny kin, které se stále vzpamatovávají z dopadů pandemie Covidu-19.

Tweet dne

Pokud Evropa nezavede ropné embargo na Rusko, zavede se samo a Moskva už má plán na další zvyšování cen ropy. Takže pokud zvolíme ostudu, abychom se vyhnuli vysokým cenám, čeká nás jak ostuda, tak vydírání s kremelskými trojskými koni jako Maďarsko v pozadí.

Polský energetický expert Wojciech Jakóbik komentuje současné jednání o unijním embargu na ruskou ropu.

Stane se dnes

  • Prezidenti a premiéři zemí EU se sejdou na dvoudenním mimořádném summitu, čeká je jednání o válce na Ukrajině a o energetice. Prostřednictvím videopřenosu k nim promluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • K dispozici bude předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za květen.
  • Čeká se rozhodnutí britské ministryně vnitra Priti Patelové, zda Británie vydá do Spojených států zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange.
  • Začíná veletrh průmyslové a výpočetní techniky v Hannoveru.