Statisícových protestů v Hongkongu se bojí byznysmeni

V Hongkongu podle organizátorů demonstrovalo 1,7 milionu lidí

V Hongkongu podle organizátorů demonstrovalo 1,7 milionu lidí Zdroj: Reuters

V Hongkongu podle organizátorů demonstrovalo 1,7 milionu lidí
V Hongkongu podle organizátorů demonstrovalo 1,7 milionu lidí
V Hongkongu podle organizátorů demonstrovalo 1,7 milionu lidí
V Hongkongu podle organizátorů demonstrovalo 1,7 milionu lidí
Protesty v Číně se nadále stupňují, i v neděli (18.8.2019) vycházejí lidé do ulic
7
Fotogalerie

Víkend ukázal, že protivládní protesty v Hongkongu po více než deseti týdnech neslábnou. Sobotní demonstrace byla nezvykle klidná a obešla se bez násilností. V neděli se v silném dešti do ulic vydaly stovky tisíc lidí. Napětí v regionu přitom stoupá. Spekuluje se o možném silovém zásahu Pekingu a objevují se katastrofické ekonomické scénáře.

„Musíme pokračovat, dokud nám vláda konečně neprojeví respekt, který si zasloužíme,“ citovala agentura Reuters v neděli mladého demonstranta. Stále častěji se přitom objevují úvahy, že Peking s děním v oblasti ztrácí trpělivost. Domněnky o přípravě zákroku umocnilo cvičení čínské polovojenské policie ve městě Šen-čen přímo u hranice s Hongkongem. Videa z manévrů se objevila ve státních médiích.

Demonstrace odstartovala příprava zákona o vydávání podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Později ale protestující, znepokojení celkovým vývojem regionu, začali požadovat širší demokratické reformy a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Lidi tíží i sociální problémy, především astronomické ceny bydlení.

Vleklé protesty ve významném finančním a obchodním centru už značně zneklidňují také byznys. Podle některých názorů je v sázce hospodářská stabilita Hongkongu, kterou zároveň ohrožuje obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou. Místní vláda v pátek oznámila, že ekonomika oblasti poklesla ve druhém čtvrtletí o 0,4 procenta v porovnání s předchozím obdobím. Již předtím ohlásila balíček na podporu růstu za devatenáct miliard hongkongských dolarů.

Kupříkladu letecká společnost Cathay Pacific se znepokojením sleduje odliv zájemců o cestu do regionu, což začínají pociťovat i hoteliéři. Jejich obavy ještě umocnila nedávná blokáda letiště, které je klíčové pro mnoho odvětví. Provozovatelé velkých obchodních center zase tvrdí, že lidé ztrácejí chuť vyrážet za nákupy a zábavou, roli hrají bezpečnostní obavy. Přední módní a kosmetické firmy si stěžují na pokles tržeb v důsledku úbytku turistů a uzavírek obchodů.

Čtyři desítky developerů podepsaly prohlášení, v němž protestující obvinili z prohlubování potíží oblasti. „Asociace realitních developerů Hongkongu silně odsuzuje stupňující se násilné chování a vandalství,“ píše se v dokumentu. Někteří realitní magnáti přímo vyjádřili podporu místním úřadům ve snaze znovu nastolit pořádek. Julian Evans-Pritchard z poradenské společnosti Capital Economics vysvětluje jejich znepokojení. „Jestliže další eskalace vyvolá odliv kapitálu, bude trh s nemovitostmi tvrdě zasažen, což vyústí v hlubokou recesi,“ řekl podle CNBC.

Obavy z hospodářských dopadů protestů se pokoušejí využít místní úřady. Lamová nedávno předpověděla příchod ekonomického cunami do regionu. Její kritici ji osočili z toho, že přehání a děsí lidi. Někteří analytici naopak varují před tvrdým postupem vlády. „Jestliže vůči protestujícím přitvrdí, negativní hospodářský dopad se znásobí v důsledku sankcí uvalených na Hongkong,“ uvedl podle webu Nikkei Asia Review Kevin Lai ze společnosti Daiwa Capital Markets.