Státy EU podpořily plány na vznik černé listiny daňových rájů

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Parti socialiste via Flickr

Státy Evropské unie se dohodly, že budou usilovat o zřízení společné černé listiny daňových rájů do konce léta. Rozhodnutí je reakcí na nedávná rozsáhlá odhalení v kauze Panamských dokumentů (Panama Papers).

Po odhalení dokumentů eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici vyzval státy EU, aby v rámci boje proti daňovým únikům našly kompromis a vytvořily společný seznam s jednotnými sankcemi vůči daňovým rájům. V současnosti má 28 zemí EU rozdílné národní seznamy tzv. nespolupracujících jurisdikcí v oblasti daňových záležitostí a rozhodnutí, zda proti nim zavedou restrikce, je na nich.

„Je zde jednomyslná podpora vytvoření společné černého listiny daňových rájů pro celou EU do konce léta,“ řekl dnes Moscovici novinářům na závěr neformálního setkání ministrů financí. Očekává se však, že jednání budou složitá a zatím není jasné, kolik jurisdikcí bude umístěno na seznam.

Je zde jednomyslná podpora vytvoření společné černého listiny daňových rájů pro celou EU do konce léta

Plán na vytvoření jednotného seznamu pro celou EU není nový. V minulosti však byl zablokován kvůli národnímu střetu zájmů. Ministři se rovněž shodli na automatické výměně informací o skutečných vlastnících firem, což je také další krok, který může posílit transparentnost a omezit daňové úniky.

Evropská komise také v příštích měsících chystá představit nový legislativní návrh, jak zakročit proti bankovním a daňovým poradcům, kteří pomohou svým klientům ukrýt peníze v daňových rájích, napsala agentura Reuters.