Stoupenci prezidenta Madura vyšli do ulic, podporují návrh nové ústavy

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro Zdroj: ČTK/EPA/Reu

Venezuelský prezident Nicolás Maduro
Nicolás Maduro skládá přísahu jako dočasný prezident Venezuely
Nicolas Maduro
Nicolás Maduro
Prezident Nicolás Maduro (uprostřed) a jeho podporovatelé. Bohatá Venezuela čelí ekonomické a humanitární krizi. Kritika se snáší na prvního muže země.
6
Fotogalerie

Stovky stoupenců venezuelského prezidenta Nicoláse Madura v pátek demonstrovaly v metropoli Caracasu proti generální prokurátorce Luise Ortegové, která se staví proti plánu hlavy státu prosadit novou ústavu. Maduro ve čtvrtek slíbil, že vyhlásí referendum o změnách ústavy, kterou má vytvořit jím iniciované ústavodárné shromáždění.

V něm má podle Madurových představ zasednout i jeho manželka Cilia Floresová a další přední postavy vládnoucích socialistů. Opozice ale vznik tohoto shromáždění bojkotuje, protože podle ní bude zmanipulované. Způsob jeho svolání kritizovala jako nedemokratický i Ortegová.

Podle promadurovského poslance Daría Vivase, který se manifestace zúčastnil, je Ortegová úzce spjatá s terorismem a fašismem. Demonstranti v tričkách, na nichž měli vytištěnu podobiznu zesnulého exprezidenta Huga Cháveze, třímali transparenty s nápisy: "Prokurátorko, zaprodala ses za hrst dolarů".

Způsob zrodu ústavodárného shromáždění Ortegová ve čtvrtek napadla u nejvyššího soudu. Podle ní by i vznik shromáždění měl být předložen lidem v referendu, jako to ostatně učinil v roce 1999 Madurův předchůdce v úřadu prezidenta Chávez.

Koalice opozičních stran, která má od loňského ledna většinu v parlamentu, tento týden oznámila, že se do ústavodárného shromáždění její zástupci přihlašovat nebudou. Každý, kdo se ho bude účastnit, se podle opozice "podílí na velkém podvodu".