Stovky Slováků nabídly pomoc uprchlíkům, pokud jim země dá azyl

Moldavská loď Blue Sky M s uprchlíky u italských břehů

Moldavská loď Blue Sky M s uprchlíky u italských břehů Zdroj: ctk/AP

Stovky obyvatel Slovenska včetně různých sdružení slíbily pomoc uprchlíkům s ubytováním, hledáním práce či začleněním do společnosti. Podpořily tak projekt slovenské nevládní organizace Společenství Ladislava Hanuse, která v době migrační krize v EU hledá tisíc dobrovolníků s cílem pomoci migrantům ze Sýrie a Iráku, pokud by v zemi získali azyl.

Konzervativní sdružení chce tímto způsobem zajistit uprchlíkům dlouhodobé ubytování a trvalý pracovní poměr. Zaměřilo se přitom na rodiny s malými dětmi. „To je náš jediný požadavek na ministerstvo, pokud uznají za vhodné z hlediska bezpečnosti i z ekonomického hlediska, aby se pustilo do pomoci těmto lidem, tedy jim poskytlo azyl,“ řekl listu Denník N Hugo Gloss z nevládní organizace.

Slovenští politici odmítli povinné přerozdělování uprchlíků v členských státech EU, přislíbili ale pomoc na dobrovolném principu. Podle středečního vyjádření ministra vnitra Roberta Kaliňáka země kromě jiného zvažuje posílit stávající přesídlovací program, v jehož rámci se uprchlíci připravují na Slovensku na pobyt v cílové zemi. Slovensko by také prý mohlo poskytnout azyl asi stovce lidí ze Sýrie, a to křesťanským rodinám.

Bez diskriminace

Gloss uvedl, že v rámci svého projektu pomoci nehodlá sdružení nikoho diskriminovat na základě víry. Zájemci o pomoc uprchlíkům se mohou přihlásit na zvláštním portálu. Dnes v poledne systém zaznamenal již 764 dobrovolníků, kromě aktivistů jsou mezi nimi i různá sdružení.

Náporu migrantů čelí v EU zejména Itálie, Řecko a také Maďarsko. Slovenská policie v reakci na migrační krizi zpřísnila kontroly ve vlacích a autobusech na mezinárodních linkách, hlídky nasadila i do okolí hraničních přechodů se sousedním Maďarskem. Policisté na Slovensku v uplynulých dnech zadrželi několik desítek nelegálních migrantů.