Strana současného prezidenta Vučiče drtivě zvítězila v srbských parlamentních volbách

Srbský prezident Aleksandr Vučić

Srbský prezident Aleksandr Vučić Zdroj: Reuters

Prezident Srbska Aleksandar Vučić (25.4.2020)
Prezident Srbska Aleksandar Vučić (25.4.2020)
Srbský premiér Aleksandar Vučić
4
Fotogalerie

Vládnoucí Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiče vyhrála parlamentní volby v Srbsku. Podle výsledků zveřejněných nezávislou agenturou CESID získala přes 63 procent hlasů. Bojkot části opozičních stran na volební účast měl jen omezený vliv. Jednalo se o první parlamentní volby v Evropě od propuknutí pandemie covidu-19 na starém kontinentu.

Podle předběžných výsledků vytvořených po sečtení zhruba 93 procent hlasů vede Srbská pokroková strana se ziskem 62,6 procenta hlasů. V přepočtu na mandáty je její náskok před ostatními ještě výraznější - podle současných propočtů obdrží v 250členném zákonodárném sboru 189 mandátů, tedy přibližně 75 procent. Znamená to že bude mít pohodlnou ústavní většinu.

Druhá je s necelými 11 procenty Socialistická strana Srbska (SPS), která ve vládě zaujímá roli dlouhodobého juniorního partnera Srbské pokrokové strany. Kromě toho tříprocentní práh pro vstup do zákonodárného sněmu překračuje z celkem 21 kandidujících stran už jen pravicově populistický Srbský vlastenecký svaz (SPAS) bývalého hráče vodního póla a starosty jedné z bělehradských městských částí Aleksandara Šapiče. Přízeň jeho uskupení vyjádřilo kolem čtyř procent voličů.

Své zákonodárce budou mít v 250členném jednokomorovém parlamentu také zástupci maďarské, albánské a bosňácké národnostní menšiny.

Bojkot části opozičních stran sdružených v koalici Svaz pro Srbsko (SzS) se na celkové volební účasti projevil jen slabě. Zatímco ve volbách z roku 2016 dosáhla účast 56 procent, podle odhadů SNS se k urnám dostavilo bezmála 50 procent voličů.

SzS k bojkotu přistoupil s poukazem na autoritativní způsob vládnutí prezidenta Vučiče a jeho koalice, které zahrnuje omezování svobody médií či fyzické útoky na opoziční aktivisty. Vučičův režim viní také z korupce a vazeb na organizovaný zločin. Prezident a jeho spojenci všechna obvinění odmítají.

Volby se měly původně konat původně 26. dubna, kvůli koronavirové pandemii však musely být odloženy. Země se 7,2 milionu obyvatel dosud registrovala 12.616 nakažených a 258 pacientů s covidem-19 zemřelo.

Srbské hlasovací místnosti byly vybaveny dezinfekcí a rouškami, které museli mít voliči povinně. Na krátkou chvíli si je mohli sundat v případě, že bylo potřeba ověřit jejich totožnost, napsala agentura DPA. V místnostech bylo také nařízeno dodržovat minimálně metrové rozestupy. Členové volebních komisí museli mít rukavice a zakrytý nos a ústa.