Zeman zahájil návštěvu Srbska. Uvedl, že nemá rád Kosovo

Oficiální státní návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Srbsku

Oficiální státní návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Srbsku Zdroj: Hanka Brožková, KPR

Oficiální státní návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Srbsku
Oficiální státní návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Srbsku
Oficiální státní návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Srbsku
Oficiální státní návštěva českého prezidenta Miloše Zemana v Srbsku (10. 9. 2019)
5
Fotogalerie

Přivítáním se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a pokloněním se památce obráncům Bělehradu z první světové války zahájil prezident Miloš Zeman třídenní návštěvu Srbska. Večer se setkal s českými krajany, kterým řekl, že se chce u Vučiče přimluvit za obnovení Českého domu v Bělehradě, který v 60. letech Jugoslávie zkonfiskovala. Hlavní část návštěvy Bělehradu včetně jednání s politickými představiteli Srbska se uskuteční ve středu.

Vučić českého státníka přivítal přímo na letištní ploše. Podobné setkání prezidentů hned po příletu je v diplomatické praxi spíše neobvyklé, zpravidla hosta na letišti vítá nižší úředník a hlavy států se poté potkají až při oficiálním setkání. Srbský prezident stejně letos vítal například francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zeman podle agentury AP Vučičovi řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo; srbský hostitel mu vzápětí poděkoval. České televizi Barrandov před odletem do Bělehradu Zeman řekl, že Kosovo nepovažuje za demokratický stát.

Z letiště oba prezidenti odjeli k památníku obránců Bělehradu z období první světové války. V kostnici jsou uloženy ostatky několika set bojovníků. Zeman i Vučić u pomníku položili věnce.

Večer se pak Zeman sešel s několika desítkami českých krajanů, kteří v Srbsku žijí, a s podnikatelskou delegací, která do Bělehradu přiletěla armádním speciálem. Ke krajanské komunitě se v Srbsku hlásí asi dvě tisícovky lidí, většina z nich žije v srbské části Banátu. Zeman v proslovu k nim připomněl osud Československého domu, jehož stavbu krajanská komunita v Bělehradě zaplatila ve dvacátých letech 20. století. Zkonfiskován pak byl v 60. letech. "I když vím, že většina krajanské obce žije v Banátu, tak si myslím, že by bylo hezké mít v Bělehradě český dům," řekl prezident. Pokud by krajané projevili zájem, ve středu by o tom promluvil s Vučičem. Zeman připustil, že řešení nebude jednoduché, protože srbský restituční zákon nepamatuje na restituci spolků. "Při určité velkorysosti se dá hledat i netradiční řešení," poznamenal ale prezident.

S Vučičem se Zeman sejde ve středu v Srbském paláci. Po asi půlhodinovém rozhovoru bude následovat jednání národních delegací, při kterém Zemana doprovodí například ministři vnitra Jan Hamáček, obrany Lubomír Metnar, průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dopravy Vladimír Kremlík.

Se Zemanem do Bělehradu přiletěli také například poslanec Jaroslav Foldyna, teplický podnikatel Jaroslav Třešňák nebo slovenský finančník a podnikatel sídlící v Praze Pavol Krúpa. Dalších asi pět desítek zástupců českých podniků do Bělehradu odcestovalo zvláštním letadlem. Ve středu se podnikatelská delegace za přítomnosti obou prezidentů zúčastní česko-srbského podnikatelského fóra. "Chceme se bavit o konkrétních projektech, a to z oblasti veřejné dopravy, zázemí pro firmy či stavebnictví," řekl Havlíček.

Jednat se má například o dodávce tramvají, autobusů či trolejbusů pro Bělehrad, o zapojení do výstavby železničních tratí, vybudování průmyslové zóny či o výstavbě bytů. Podle Havlíčka v Bělehradě mají 130 československých tramvají z osmdesátých a devadesátých let minulého století. České firmy městu nyní nabízí tramvaje nové postavené na starém podvozku a také dodávku vozového parku na plyn, naftu a elektřinu. Výhledově by pak mohly navázat dodávky do dalších srbských měst, jako je Niš, dodal ministr.

Zeman se ještě ve středu odpoledne sejde se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou, která se ve čtvrtek v Praze zúčastní zasedání zemí visegrádské čtyřky, kam kromě členských zemí (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) byly pozvány i západobalkánské státy.

Pobyt v Srbsku zakončí Zeman ve čtvrtek setkáním s předsedkyní srbského parlamentu Majou Gojkovičovou.

Ve funkci prezidenta Zeman navštívil Srbsko podruhé, poprvé zde byl v roce 2014.