Studie: Ve světě dál ubývá občanských svobod, přispívá k tomu i Putin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Blazek Tomas

Lidská práva a občanské svobody loni ve světě zaznamenaly znepokojující pokles. Uvedla to americká nevládní organizace Freedom House, která stav práv a svobod sleduje od 70. let minulého století. Její výroční zpráva podle agentury AP varuje, že asi 60 procent světové populace žije v zemích, které dostatečně nezaručují osobní svobody.

Podle organizace Freedom House, která vyhodnocuje stav občanských svobod ve 195 zemích, se v roce 2014 situace zhoršila v 61 státech. Situace se naopak zlepšila jen ve 31 zemích světa. Už devátý rok po sobě tak převažuje počet států s negativním vývojem nad množstvím zemí, kde se stav lidských práv zlepšil.

Zpráva uvádí, že terorismus má zničující dopad na Blízkém východě a v západní Africe, kde ozbrojené skupiny masakrují bezpečnostní síly i civilisty, unášejí cizince a vraždí či zotročují náboženské menšiny. K nejhorším tamním zemím patří Sýrie, kde léta zuří občanská válka a kde začala působit radikální organizace Islámský stát. Jediným arabským státem, který Freedom House označila za svobodný, je Tunisko.

Stav v zemích EU organizace hodnotí kladně

Občanské svobody nejsou podle autorů zprávy dostatečně zaručené také například ve Venezuele, Brazílii, Číně a Rusku. Freedom House kritizuje vládu ruského prezidenta Vladimira Putina za pronásledování politických oponentů a urážení homosexuálů. Odsuzuje ruskou anexi Krymu, kde jsou také pošlapávána občanská a lidská práva utlačováním menšin a dalších odpůrců anexe.

Stav občanských svobod a lidských práv v zemích Evropské unie je podle Freedom House přes některé dílčí nedostatky tradičně velmi dobrý.

Mapa států světa podle míry občanských svobod dle americké organizace Freedom HouseMapa států světa podle míry občanských svobod dle americké organizace Freedom House | Freedom House.orgMapa států světa podle míry občanských svobod dle americké organizace Freedom House.