Sucho v Brazílii ohrožuje úrodu. Hrozí globální nedostatek kávy a pomerančů

Plody kávy neměly dost vody při dozrávání

Plody kávy neměly dost vody při dozrávání Zdroj: Archiv

Brazílie se opět potýká s velkým suchem, ilustrační foto
Obavy z nedostatku vláhy mají i pěstitelé pomerančů, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Brazílie, největší světový exportér kávy, cukru a pomerančového džusu, se potýká s velkým suchem. V období dešťů téměř nepršelo, hladiny řek jsou nízké a půda je vyprahlá. Zemědělci se obávají, že tak nebudou mít dostatek vody na zavlažování v příštích měsících. Brazilský ústav geografie a statistiky odhadl, že úroda kávy bude letos o čtvrtinu slabší než loni. V případě kávy arabica dokonce o třetinu.

Sucho v zemi je největší za dvě dekády. Nedostatek vody už způsobuje problémy při výrobě elektřiny a zemědělské problémy výrazně dopadly i na ceny sóji a kukuřice. Prezident Jair Bolsonaro dokonce před týdnem prohlásil, že Brazílie zažívá nejhorší vodní krizi ve své historii. „Máme smůlu, co? Obvykle prší do března a nyní jsme už ve fázi, kdy deště nepřicházejí,“ prohlásil s narážkou na nedávno skončenou slabou dešťovou sezonu.

Nejvíce postižené oblasti zaznamenaly méně než polovinu srážek oproti normálu v kritickém období, kdy plody kávovníky potřebují vláhu k dozrání a získání dostatečné velikosti a váhy. Mauricio Pinheiro ze státu São Paulo musel začít zavlažovat plantáže o dva měsíce dřív, než je zvyklý.

„Moje zavlažovací nádrže už vysychají, to se obvykle stává v srpnu,“ citovala ho agentura Bloomberg. „Jsem skutečně znepokojen, jak to bude s vodou v příštích měsících,“ dodal.

Zmíněný ústav předpokládá, že se v zemi letos sklidí zhruba 32 milionů pytlů arabiky a 47 milionů pytlů kávy celkem. Její ceny v souvislosti s obavami o stav úrody v uplynulých týdnech prudce vzrostly na čtyřleté maximum, v posledních dnech šly mírně dolů. Slabá sklizeň se očekává v době, kdy se v západním světě uvolňují pandemická opatření a otvírají se kavárny a restaurace, což zřejmě povzbudí poptávku po kávě.

Velké obavy mají také pěstitelé pomerančů. Nedávno ukončená sezona byla oproti minulé o čtvrtinu slabší, částečně právě kvůli suchu a vysokým teplotám při dozrávání ovoce.

Obzvlášť špatná byla ve státech São Paulo a Minas Gerais. Farmáři se nyní obávají, že sucho nepříznivě ovlivní i příští sezonu a dva slabé roky po sobě mohou znamenat růst cen a nedostatek pomerančového džusu.