Svět se obává varianty omikron, akciové trhy zřejmě čekají týdny nestability

Svět se obává nové varianty koronaviru omikron.

Svět se obává nové varianty koronaviru omikron. Zdroj: Profimedia, E15

Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět děsí nová mutace covidu-19 omikron.
Svět se obává nové varianty koronaviru omikron.
Výrobní závod automobilky Toyota v Kolíně
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Země ruší lety z JAR v reakci na novou variantu koronaviru

Svět řeší, jak se postavit k hrozbě v podobě nové varianty koronaviru nazvané omikron. Vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. WHO však uvedla, že potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají.

Omikron má zřejmě původ v Jihoafrické republice, ale řada evropských zemí už ohlásila výskyt varianty. Nákazu zaznamenalo i Česko, kromě něj Británie, Belgie, Itálie, Nizozemsko a Dánsko, další země mají podezření. Omikron se šíří i mimo Evropu, například do Kanady. Mnoho zemí světa s JAR i některými dalšími státy regionu omezilo nebo zrušilo letecké spojení. Izrael a Japonsko dokonce zakázaly vstup do země všem cizincům.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa se proti rušení letů ostře ohradil. Uvedl, že pro to nejsou vědecké podklady. „Jediná věc, ke které zákaz cestování povede, je další poškození ekonomik postižených zemí a podkopání jejich schopnosti reagovat na pandemii a zotavit se z ní,“ uvedl.

Frontex bude střežit Lamanšský průliv

Nad Lamanšským průlivem bude od středy ve dne i v noci hlídkovat letadlo Evropské pohraniční agentury Frontex, které má pomáhat v boji proti nelegální migraci. Cílem opatření je zabránit převážení migrantů z Francie do Británie. Na příležitost dostat se přes kanál čekají tisíce osob. Minulý týden se v moři utopily téměř tři desítky lidí, kteří se snažili v přeplněném nafukovacím člunu dostat na britské pobřeží.

„Úmrtí už bylo příliš. Nemůžeme dopustit, aby zemřeli další lidé,“ řekl francouzský ministr Gérald Darmanin. Spor o běžence v současnosti dále pošramotil vztahy mezi Londýnem a Paříží, které jsou napjaté od brexitu.

Zemřel módní návrhář Virgil Abloh

Ve věku 41 let zemřel Virgil Abloh, nejvýznamnější černošský módní návrhář. Od března 2018 byl uměleckým ředitelem oddělení pánského oblečení luxusní značky Vuitton. LVMH také koupila šedesátiprocentní podíl v jeho módní značce Off-White. Abloh od roku 2019 bojoval s rakovinou.

Z trhů a burz

Trhy se snaží posoudit závažnost omikronu

Experti očekávají, že evropské a americké akcie by se v pondělí mohly trochu zotavit, přestože na trzích zůstane ostražitost v souvislosti s novou variantou koronaviru omikron. Signálem je i to, že lehká americká ropa WTI rostla v pondělí nad 71 dolarů a Brent se dostal nad 75 dolarů.

Experti si netroufnou odhadovat další vývoj, doufají ale, že strach na trzích bude spíše krátkodobějšího charakteru. Všichni nyní napjatě čekají na zjištění vědců a prohlášení výrobců vakcín ohledně účinnosti existujících látek ve vztahu k omikronu.

„Přinejmenším dva týdny bude volatilita vyšší,“ varoval podle Bloombergu Peter Berezin z poradenské společnosti BCA Research. Na konci minulého týdne americké akcie kvůli obavám z dopadů nové mutace koronaviru výrazně oslabily. Dow Jonesův index zaznamenal nejhlubší propad od loňského října. Ztrácely zejména akcie společností z odvětví cestovního ruchu, bankovnictví a energetiky.

Toyota zažila v říjnu velký propad výroby, doufá v rychlé zotavení

Produkce Toyoty v říjnu meziročně klesla o 26 procent v důsledku nedostatku čipů a dalších problémů v zásobování materiály a výrobními díly. Světová automobilová jednička v pondělí uvedla, že v říjnu vyrobila 627 452 vozů, v prvním měsíci posledního kvartálu zaznamenala rovněž propad prodeje o dvacet procent.

Automobilka však věří, že se produkce brzy vrátí do původních kolejí. Už za listopad očekává výrobu až 900 tisíc vozů. „Toyota pravděpodobně začne dohánět produkci od ledna. Včasné obnovení kapacit nabídky by v tomto kontextu mělo vyvolat objemový a cenový efekt a umožnit Toyotě udržet silný růst zisků,“ je optimistický analytik Takaki Nakaniši z banky Jefferies.

Tweet dne

Doktor Fauci informoval prezidenta, že i když bude trvat přibližně další dva týdny, než budeme mít definitivní informace o přenosnosti, závažnosti a dalších charakteristikách varianty, stávající vakcíny pravděpodobně poskytnou určitý stupeň ochrany proti závažným případům.

Bílý dům se snaží uklidnit veřejnost v souvislosti s šířením nové varianty koronaviru omikron a tlumočí sdělení hlavního lékařského poradce Bílého domu Antonyho Fauciho. Ten zdůraznil, že plné očkování včetně posilovací dávky je nejlepší ochranou před nákazou, jaká je v současnosti k dispozici.

Stane se dnes

  • Setkání prezidentů zemí visegrádské skupiny. Za Česko se přes video připojí prezident Miloš Zeman.
  • Švédský parlament bude znovu rozhodovat o tom, zda premiérkou bude sociální demokratka Magdalena Anderssonová.
  • Předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za listopad.
  • Pokračují rozhovory o oživení jaderné dohody z roku 2015 mezi Íránem a světovými mocnostmi.