Světoví politici přislíbili dát na Sýrii šest miliard dolarů

David Cameron a Pan Ki-mun

David Cameron a Pan Ki-mun Zdroj: ctk

Válkou sužovaná Sýrie a okolní země by letos měly dostat pomoc ve výši nejméně šesti miliard dolarů (145 miliard korun). Takové jsou podle britského premiéra Davida Camerona přísliby několika desítek zemí z dárcovské konference v Londýně. Podle generálního tajemník OSN Pan Ki-muna je to nejvyšší suma, která se mezinárodnímu společenství podařila za jediný den zajistit na řešení jedné humanitární krize. Česko letos poskytne nejméně 170 milionů korun.

Mezinárodní konference nazvaná Podpora Sýrie a regionu v roce 2016 navazuje na trojici podobných akcí z let 2013 až 2015, které se uskutečnily v Kuvajtu. Jejím cílem je získat velkou část z devíti miliard dolarů, které letos požaduje OSN. Asi 7,7 miliardy z této sumy by mělo jít různým agenturám světové organizace a 1,2 miliardy státům v regionu.

Největší příspěvek zatím jménem Evropské unie slíbil předseda Evropské rady Donald Tusk, podle něhož dá letos osmadvacítka na pomoc Sýrii, Turecku, Jordánsku a Libanonu přes tři miliardy eur (více než 80 miliard korun). Spojené státy chtějí podle ministra zahraničí Johna Kerryho poskytnout kolem 900 milionů dolarů.

Ještě vyšší má být příspěvek Německa, jehož kancléřka Angela Merkelová hovořila o sumě 1,2 miliardy eur. Britský premiér David Cameron za svou vládu přislíbil 510 milionů liber (18 miliard korun). Oba státy zároveň slíbily miliardy i pro dalších několik let. Norsko pak počítá s příspěvkem 1,2 miliardy dolarů během čtyř let.

Turecko vydá desítky miliard dolarů

Největší finanční náklady pětiletého syrského konfliktu nesou vedle samotných Syřanů okolní země. Turecký premiér Ahmet Davutoglu, jehož země hostí 2,5 milionu syrských uprchlíků, hovořil o nákladech ve výši desítek miliard dolarů ročně.

Vedle finančních příspěvků hledá dnes na sedm desítek světových politiků i další cesty, jak pomoci syrským uprchlíkům na Blízkém východě, kterých je v současnosti asi 4,4 milionu. Jedním z cílů je do konce příštího školního roku zajistit vzdělávání pro všech 1,4 milionu dětských uprchlíků ze Sýrie. Nyní jich do školy chodí jen polovina.

Češi podpoří vzdělávání

Česko chce letos Sýrii a okolním státům věnovat 170 milionů korun. Pokud se bude český rozpočet vyvíjet dobře, mohla by ale Praha podle premiéra Bohuslava Sobotky poskytnout více. Loni Česká republika slíbila 110 milionů korun a nakonec přispěla částkou 190 milionů korun.

„Budeme podporovat zlepšování života v uprchlických táborech, budeme podporovat možnosti vzdělávání pro syrské uprchlíky, jejich děti a budeme také pokračovat v programu nové elity pro Sýrii, tak aby syrští studenti mohli získat vysokoškolské vzdělání v České republice,“ nastínil Sobotka, kam české peníze půjdou. Na okraj konference se setkal s Tuskem a slovinským premiérem Mirem Cerarem.