Světu dal první netoxické barvy na vlasy. Kosmetický gigant L’Oréal slaví 110 let

L’Oréal

L’Oréal Zdroj: Profimedia.cz

Eugène Schueller v mládí, zakladatel francouzské kosmetické firmy L’Oréal
Eugène Schueller, zakladatel francouzské kosmetické firmy L’Oréal
3
Fotogalerie

Po staletí kadeřníci používali k barvení vlasů agresivní kovové soli. Tuto praxi změnil chemik Eugène Schueller, jehož barvy používají lidé stále. Dnes je tomu 110 let od založení společnosti, která nyní nese jméno L’Oréal.

Příběh nynější globální a zároveň největší kosmetické firmy na světě začal v jedné pařížské kuchyni. Teprve 26letý mladý chemik míchal ve svém bytě dosud neznámou tinkturu a vyrobil první syntetické barvivo na vlasy z nezávadných chemikálií.

Měl ohnutá záda a byl malého vzrůstu. Odmala pracoval až 18 hodin denně, když pomáhal svému otci cukráři. Přesto k tomu ještě stačil vystudovat.

I po převratném receptu a prvním úspěchu charakterizovaly Schuellerův život práce a disciplína. S pouhými osmi sty franky v kapse založil 30. července 1909 svou vlastní společnost „Société Française des Teintures Inoffensives pour Cheveux“, společnost pro neagresivní barvy vlasů. Svůj výrobek pojmenoval Auréale, později pro celou firmu zvolil odvozený název L’Oréal.

Po první světové válce k barvám na vlasy přidal i další produkty jako šampony, mýdla, pleťové krémy nebo první řadu opalovacích krémů.

To vše zároveň doprovázel převratným marketingem. V rádiu poprvé zazněla reklama v podobě zpívané písně, nevzhledné fasády bočních traktů budov nechal zahalit do dosud neznámých velkoplošných reklam.

Schueller sledoval ne právě pozitivní, ale o to účinnější prodejní strategii: „Řekněte lidem, že jsou oškliví, že se necítí dobře a že nejsou krásní.“ Zároveň propagoval v kampaních osobní hygienu a brzy se prosadil i v mezinárodním měřítku. Jeho výrobky se skvěle prodávaly v Evropě i v USA.

Na svého otce navázala dcera Liliane, která firmu převzala v roce 1957. Přikoupila další značky jako Lancome, Garnier nebo Biotherm a vytvořila z ní světový gigant, kterým je dodnes – a ze sebe ve své době nejbohatší ženu světa.