Švýcarsko zhoršilo výhled ekonomiky, obává se dopadů řecké krize

Švýcarský frank (ilustrační foto)

Švýcarský frank (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Maur via Flickr

Silný švýcarský frank se výrazně podepisuje na ekonomice Švýcarska. Tamní vláda dnes zhoršila odhad hospodářského růstu. Měna by prý mohla zpevnit ještě víc, pokud by se Řecko nedokázalo dohodnout s mezinárodními věřiteli na další finanční pomoci.

Hrubý domácí produkt Švýcarska by měl podle nové prognózy Státního úřadu pro hospodářské záležitosti (SECO) v letošním roce stoupnout o 0,8 procenta. V předchozím výhledu přitom úřad letošní růst odhadoval na 0,9 procenta. Odhad růstu na příští rok pak úřad podle agentury Reuters snížil na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Švýcarská centrální banka v září 2011 zahájila politiku bránící poklesu kurzu eura vůči švýcarskému franku pod 1,20 CHF, aby chránila ekonomiku před negativními dopady silné domácí měny. Letos v lednu tuto politiku překvapivě zrušila, což vedlo k prudkému růstu kurzu franku. Silnější domácí měna má negativní dopady na konkurenceschopnost exportu, který je tradičním motorem růstu švýcarské ekonomiky.

Dohoda s Řeckem v nedohlednu

Euro je nyní pod tlakem kvůli obavám, že neshody mezi Aténami a mezinárodní věřiteli by mohly vést k bankrotu silně zadluženého Řecka a k jeho odchodu z eurozóny. Napětí kolem Řecka naopak pomáhá vzhůru švýcarskému franku, který investoři považují za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Vláda je navzdory zhoršení prognózy nadále optimističtější než švýcarský hospodářský institut KOF. Ten minulý týden předpověděl, že růst švýcarské ekonomiky letos dosáhne pouze 0,4 procenta a napřesrok zrychlí na 1,3 procenta.