Sýrie kategoricky popřela, že během války použila chemické zbraně

Závod na likvidaci chemických zbraní

Závod na likvidaci chemických zbraní Zdroj: CC BY 2.0: PEO ACWA

Sýrie "kategoricky" popřela, že během téměř pětileté války v zemi použila chemické zbraně včetně chloru. Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdád na každoročním setkání Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) rovněž uvedl, že země plně spolupracuje a snaží se zničit veškeré zásoby nebezpečných chemikálií. Syrský režim byl několikrát obviněn, že používá chemické zbraně proti svým vlastním občanům.

„Chceme tady kategoricky oznámit, že jsme během incidentů či jiných operací v Sýrii od začátku krize až do dneška nikdy nepoužili chlor nebo jinou jedovatou chemikálii,“ sdělil Makdád zástupcům OPCW.

Přitom jen před pár dny oznámil zástupce USA při OPCW, že používání zbraní v syrském konfliktu se stává „rutinní“ záležitostí. Podle Rafaela Foleyho je to především syrský režim, kdo chemikálie používá proti svým občanům. Podobná obvinění jsou ale často namířena i proti povstalcům z řad islámských radikálů, kteří se nejspíš rovněž dostali k chemickým zbraním.

OPCW informovala naposledy začátkem listopadu o použití yperitu v srpnu na severu země. Yperit, známý rovněž jako hořčičný plyn, leptá oči, pokožku a plíce. Podle mezinárodního práva je jeho používání zakázané. Damašek byl v roce 2013 obviněn z toho, že jeho armáda použila chemické zbraně proti civilistům. Odvetnému útoku se Damašek vyhnul, když souhlasil, že nechá zničit svůj chemický arzenál, což se stalo pod dohledem OPCW. V březnu byli obviněni radikálové z Islámského státu (IS), že použili chlor jako chemickou zbraň proti kurdským bojovníkům na severu Iráku, a to nejméně třikrát od prosince loňského roku.