Sýrie přijala arabský plán na řešení krize

Bašár Asad, syrský prezident

Bašár Asad, syrský prezident Zdroj: ctk

Syrská vláda přijala plán Arabské ligy, který by měl vést k ukončení téměř osm měsíců trvajícího násilí v zemi. Uvedli to zástupci organizace na jednání v Káhiře. „Arabská liga vítá souhlas syrské vlády s arabským plánem,“ píše se v jejich prohlášení.

Scénář ligy obsahuje především okamžité zastavení krveprolití, stažení tanků z ulic měst, propuštění politických vězňů a zahájení dialogu vlády s odpůrci režimu. Už v úterý se proslýchalo, že Sýrie dospěla přinejmenším v některých bodech k dohodě s organizací, nebyly však známy žádné detaily a v informacích panovaly zmatky. To v kombinaci s předchozí žádostí Damašku o odklad termínu pro odpověď vyvolalo u některých diplomatů podezření, že prezident Bašár Asad hraje o čas. „Syrská odpověď by mohla být – ano, ale – manévr k získání času,“ řekl jeden z nich.

Asad dlouhodobě popírá, že v zemi jde o povstání a tvrdí, že bojuje s teroristy. Rozhlašuje navíc, že jsou financováni ze zahraničí. Přislíbil, že učiní reformy. Zdůraznil však, že je nebude zavádět uprostřed chaosu.

Opozice jeho slibům nevěří. Chce, aby liga vůči režimu postupovala tvrději a podnikla opatření na ochranu civilistů. Odpůrci Asada její představitele včera před schůzkou v Káhiře přesvědčovali, aby Sýrii z organizace dočasně vyloučili. Od březnového počátku nepokojů podle OSN zahynulo už více než tři tisíce lidí. Vláda zase tvrdí, že vzbouřenci mají na svědomí přes tisíc osob z řad státních ozbrojených sil.