Syrská armáda prý proti opozici použije chemické zbraně

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto.

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Syrská armáda začala k opozičnímu centru, městu Homs, shromažďovat chemické zbraně. Do Homsu prý míří i tanky, tvrdí syrská opozice. Jednotky prezidenta Bašára Asada město už pět dní bombardují a obyvatelé se obávají, že armáda se chystá na zlomení centra odporů.

Podle opozice armáda v jedné z homských škol uskladnila větší množství chemických granátů. Vojáci na kontrolních stanovištích v okolí města jsou prý vybavování plynovými maskami.

Armáda také vyslala jednotky k dalšímu ložisku odboje, Zabadání. Město ležící u libanonských hranic už deset dní ovládá armáda složená z dezertérů. Proti režimu bojuje také opoziční armáda, která je řízená z Turecka.

Odpůrci Assadovy vlády se ale uchylují i k jiným metodám boje. Ve městě Aleppo na severu země dnes dva bombové útoky zasáhly budovy bezpečnostních složek a armády. Při atentátu podle místních úřadů zemřelo 25 lidí.

Mezinárodní pozici Asadova režimu v posledních dnech posílilo Rusko, které odmítá odsouhlasit rezoluci OSN žádající ukončení násilností. Podle Moskvy je konflikt čistě vnitřní záležitostí Sýrie a mezinárodní společenství by do něj nemělo zasahovat.

OSN jako celek ale postup Asadova režimu vůči opozici a „otřesnou brutalitu“ útoků nadále odsuzuje. Proti ruské podpoře Asada se ohradila i Evropská unie. „Můj vzkaz ruským kolegům je takový, že musí pochopit realitu. Nemůžeme nadále nečinně přihlížet,“ prohlásila evropská ministryně zahraniční Catherine Ashtonová.

Iniciativy se opět chápou také členské země Ligy arabských států. Jejich ministři budou zítra jednat o obnovení pozorovatelské mise v Sýrii, tentokrát s podporou OSN.