Syrský prezident Asad je prý připraven vést dialog s USA

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Syrský prezident Bašár Asad je prý připraven vést dialog se Spojenými státy. Uvedl to v rozhovoru poskytnutém americké televizní stanici CBS. Případné rozhovory musí být prý ale založeny na respektu k suverenitě jeho země.

„V podstatě říkáme, že každý dialog v Sýrii je pozitivní. Jsme otevření každému dialogu s kýmkoli, i se Spojenými státy, pokud bude založen na vzájemné úctě,“ uvedl Asad v rozhovoru, jehož část ve čtvrtek místního času zveřejnila stanice CBS. Celý rozhovor odvysílá televize v neděli.

Komentář se vztahoval k nedávnému vyjádření amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který uvedl, že k ukončení občanské války v Sýrii bude nutné jednat i s Asadem. Svým výrokem pobouřil nejen syrskou opozici, ale například i Turecko. Premiér Ahmet Davotuglu tehdy prohlásil, že jednat s Asadem by bylo jako jednat s Hitlerem. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí nicméně později zdůraznila, že pro Asada v poválečné Sýrii není místo. Součástí řešení krize se ale prý mohou stát lidé z jeho okolí.

V podstatě říkáme, že každý dialog v Sýrii je pozitivní

Asad v rozhovoru se CBS také zdůraznil, že v současnosti mezi Damaškem a Washingtonem neexistuje žádná přímá komunikace. V únoru prezident uvedl, že s americkou armádou hovoří přes zprostředkovatele. Syrská občanská válka si za více než čtyři roky trvání vyžádala životy už přinejmenším 220 tisíc lidí. Své domovy v Sýrii musely opustit miliony lidí, značná část žije v uprchlických táborech v sousedních zemích, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku.

Organizace spojených národů ve své čtvrteční zprávě více než zdvojnásobila odhad počtu lidí, kteří v Sýrii žijí v obklíčení ozbrojenými skupinami a hrozí jim smrt vyhladověním, dehydratací či v důsledku nedostatku lékařské péče. Údajně jich je až 440 tisíc. OSN prý letos Asadovu vládu požádala o možnost dodat humanitární pomoc na 33 míst, dostala ale povolení jen pro tři.