Syrský prezident: teroristy srazíme železnou pěstí

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Prezident Bašár Asad ve svém projevu naznačil, že útlak syrského obyvatelstva bude pokračovat. Zopakoval, že deset měsíců trvající nepokoje jsou plánované ze zahraničí. „Vnější komplot je jasný každému,“ podotkl. „Naší prioritou v současnosti je znovudosažení bezpečnosti, které jsme se těšili po celá desetiletí. K tomu můžeme dospět pouze tím, že teroristy srazíme železnou pěstí,“ prohlásil.

Asad, který veřejnost oslovil poprvé od června, na univerzitě v Damašku neodbočil od své dosavadní rétoriky. Jeho proslov byl opět směsicí pohrůžek novými represemi a příslibů mírných změn. Mimo jiné uvedl, že vítá myšlenku, aby do vlády byly zahrnuty všechny politické síly. Naznačil také, že v březnu by se mohlo konat referendum o nové ústavě. Rychlé reformy ovšem vyloučil. Nemohou prý být prováděny na základě současné krize.

OSN tvrdí, že od začátku povstání bezpečnostní složky zabily více než pět tisíc lidí. Prezident však popřel, že by jejich příslušníci stříleli do demonstrantů. „Neexistují žádné rozkazy, které by komukoli nařizovaly zahájit palbu na jakékoli civilisty,“ dušoval se. Podle tvrzení režimu naopak „teroristé“ zabili dva tisíce policistů a vojáků. „Teroristy nebo ty, kdo používají zbraně k zabíjení, netolerujeme,“ zdůraznil prezident.

Asad se rovněž ohradil vůči Arabské lize, která pro Sýrii vytvořila mírový plán a vyslala tam své pozorovatele. „Byli jsme překvapeni, že Arabové nestojí za námi,“ poznamenal prezident.