Syrští civilisté se kvůli náletům na cíle IS odvracejí od opozice

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: ctk

Spojenecké nálety na cíle radikálů v Sýrii obracejí tamní veřejnost proti sekulárním oponentům prezidenta Bašára Asada. To odporuje zájmům Washingtonu a jak napsala agentura Reuters, může to zkomplikovat záměr Spojených států učinit ze Syrské svobodné armády (FSA) hlavního pozemního spojence leteckých úderů.

Nálety, jichž se kromě USA účastní několik jejich arabských spojenců, si vyžádaly zřejmě také oběti mezi civilisty. Tento fakt spolu s ne přesně vyjasněnými motivy USA obrací veřejnost proti FSA, která zásadně nesouhlasí s činností islámských fundamentalistů z radikálních skupin, které však z pohledu boje proti Damašku patří k jejím spojencům. „Lidé se zlobí na nás,“ řekl Reuters Ahmad Saúd, který v roce 2012 dezertoval ze syrské armády a založil opoziční bojovou skupinu 13. divize, jež se považuje za součást FSA.

K FSA se volně připojily další bojující skupiny, jež se těší podpoře Západu nebo o ni usilují. V Saúdově oddílech je 1700 lidí a nedostává se jim naprosto všeho - od obuvi po zbraně. Syřané tyto skupiny spojují se Západem a považují je za spoluodpovědné za škody, jež způsobují nálety.

Nálety na radikály z Islámského státu (IS) v Sýrii trvají teprve týden. USA se snaží civilním obětem vyhnout a začaly prověřovat zprávy o údajných obětech mezi civilisty. Už v pátek ale v některých oblastech ovládaných IS lidé proti leteckým úderům pořádali protesty.

Vládě se vyhýbají

Washington vyloučil spolupráci s Damaškem v případě útoků na IS, avšak je zřejmé, že se letecké akce vyhýbají vládním cílům. To je pro Damašek povzbuzením a syrská armáda nyní zesílila tlak na skupiny, které bojují proti ní už tři a půl roku.

Prozatím není patrná žádná koordinace mezi koalicí útočící na IS ze vzduchu a silami, jež by proti IS mohly bojovat na zemi. „Není pro nás výhodné bojovat proti IS jenom proto, že na ně spadne pár tomahawků (raket), pokud si nebudeme jisti, že na nás nebude ze vzduchu útočit syrská armáda,“ řekl abú Abdú Salamán z Armády bojovníků svaté války, která je rovněž spojencem FSA.

Bojovníci bez kontroly

„Budou na nás shazovat bomby (syrská armáda) a my přijdeme o vše, co jsme si vydobyli. Bude to vypadat, jako bychom si připravili jídlo, které nakonec zhltne vláda v Damašku,“ řekl Salamán. Jeho organizace vznikla začátkem roku, má 7000 bojovníků a Západ právě prověřuje, zda splňuje podmínky pro západní pomoc. Podle Salamána se nepodaří Washingtonu získat pozemní spojence, dokud nepřijde s uceleným plánem postupu proti IS a zároveň proti Damašku.

Jen hrstka lidí z FSA zatím prošla utajovaným výcvikovým programem organizovaným CIA. USA chtějí pro svou strategii proti IS cvičit tisíce umírněných povstalců, ale tento program bude dlouhodobý. Rozhodnutí o poskytnutí zbraní je ještě těžší, protože stále panují obavy, že nakonec toto vybavení může skončit v rukou radikálů. Nálety neschvalují všichni členové FSA. Mnozí jsou přesvědčeni, že USA na své operace předem upozornily Damašek, ale nikoli FSA.