Syrští rebelové napadli sídlo zpravodajské služby

Sýrie

Sýrie Zdroj: kolaz E15

Dezertéři ze syrské armády dnes napadli komplex výzvědné služby syrského letectva, ležící na předměstí Damašku. Jde o zatím největší akci Syrské osvobozenecké armády během osm měsíců trvajícího povstání.

Útok potvrdila Syrská národní rada, koalice opozičních skupin se sídlem v Turecku. Podle ní útok provedla Syrská osvobozenecká armáda. Boje na základně agentuře Reuters potvrdil i jeden místní obyvatel. „Uslyšel jsem několik explozí, následovala střelba ze samopalů,“ řekl. Počet obětí útoku je neznámý, podle svědků se ale dezertéři při střelbě vyhnuli budovám, ve kterých jsou vězněni odpůrci režimu.

Lidskoprávní pozorovatelé uvedli, že boje probíhají i na dalších předměstích hlavního města. „Splácíme dluh za naše padlé bratry, hrdiny povstání. Snad Bůh požehná našim rukám během útoku na budovy zpravodajské služby v Harastě,“ uvedla podle agentury AFP osvobozenecká armáda. Ta vznikla před několika měsíci v Turecku s podporou místní vlády a tvrdí, že má 15 tisíc členů.

Rebelové prohlásili, že část jejich vojáků nyní operuje v Sýrii. Dodávají, že počet dezertérů díky jejím akcím stoupá. Přeběhlíků ale stále není dost na to, aby byl ohrožen chod vládních ozbrojených sil. Spolu s vojenskou rozvědkou je výzvědná služba letectva jedním z hlavních nástrojů prezidenta Bašára Asada při potlačování opozice. Jejím hlavním úkolem je prevence dezercí z armády.

Vládě Bašára Asada nyní hrozí nebezpečí i zvenčí. Liga arabských států se rozhodla Sýrii pozastavit členství. Ratifikace tohoto kroku se očekává na dnešním summitu v Maroku, kde se bude jednat i o dalších možných sankcích. Sýrie zasedání bojkotuje.

Zatím nejhlasitějším Asadovým kritikem v arabském světě je jordánský král Abdulláh. Ten v pondělí řekl, že být na místě syrského prezidenta, odstoupil by. „Kdykoli se dopustíte násilí na vlastních lidech, nemůže to dopadnout dobře,“ uvedl.

Od března během povstání podle OSN přišlo o život 3500 lidí. Listopad je už nyní nejkrvavějším měsícem revolty, dosud zemřelo přes 300 lidí. Syrská vláda násilnosti svádí na ozbrojené gangy a teroristy.