Tajfun na Filipínách už má přes sedmdesát obětí, další desítky osob se pohřešují

Tajfun Mangkhut

Tajfun Mangkhut Zdroj: profimedia.cz

Tajfun Mangkhut
Tajfun Mangkhut
Tajfun Mangkhut
Tajfun Mangkhut
Tajfun Mangkhut
21
Fotogalerie

Nejméně 74 mrtvých si vyžádal na Filipínách tajfun Mangkhut, který se přes souostroví přehnal v sobotu. Novou bilanci oznámila dnes podle agentury AFP filipínská policie. Počet obětí ale s největší pravděpodobností ještě poroste, protože záchranáři dál pátrají po asi čtyřicítce pohřešovaných, které v okrese Itogon zasypal sesuv půdy. V jihočínské provincii Kuang-tung, kam tajfun dorazil v neděli, zahynuly čtyři osoby. V Hongkongu bouře způsobila zranění 300 lidí.

Na Filipínách se pozornost nyní soustřeďuje na okres Itogon, kde stovky záchranářů s lopatami či holýma rukama pátrají v sesuvu bahna po tělech pohřešovaných. Sesuv pohřbil opuštěnou budovu, kam se ukryli místní horníci s rodinami. Podle filipínských úřadů horníci nelegálně těžili zlato v místním dole, který byl v 90. letech uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Budovu využívali jako provizorní modlitebnu.

Sesuv půdy zničil i silnice, takže zatím nebylo možné na místo neštěstí dopravit těžkou techniku, která by pomohla při pátrání. "Na 99 procent budou všichni pohřešovaní nalezeni mrtví, existuje ale jednoprocentní šance, že se podaří najít někoho živého. Budeme pokračovat v našem úsilí, dokud nám prezident neřekne, abychom skončili," uvedl starosta města Victorio Palangdan.

Tajfun Mangkhut byl podle síly větru nejsilnější bouří ve světě od začátku letošního roku. V sobotu udeřil na filipínský ostrov Luzon a způsobil rozsáhlé záplavy v tamních zemědělských oblastech, odkud pochází značná část filipínské produkce rýže a kukuřice. Ztráty by mohly přesáhnout 100 milionů dolarů, napsala agentura AFP.

V Hongkongu, který byl po Filipínách dalším postiženým územím, utrpělo v důsledku řádění tajfunu Mangkhut zranění 300 lidí. Stejně jako v pondělí i dnes zůstanou tamní školy uzavřené.

V jihočínské provincii Kuang-tung přišli kvůli tajfunu o život čtyři lidé; tři z nich zabily padající stromy.