Tajné služby: Teroristé chtěli zabít Putina, aby se nevrátil Kremlu

Ruské a ukrajinské tajné služby údajně zmařily plán atentátu na ruského premiéra a prezidentského kandidáta Vladimira Putina. O jeho zabití se prý chtěli pokusit muži, zadržení počátkem ledna v ukrajinské Oděse. Jeden z nich vypověděl, že za organizací akce stojí vůdce kavkazských rebelů Doku Umarov.

Útok na Putina se měl podle ruských médií uskutečnit v Moskvě krátce po volbách, které se budou konat v neděli. Zřejmě však ztroskotal hned v počátcích, když atentátníkům vybuchla v oděském bytě podomácku zhotovená nálož. Jeden při tom zemřel, dva další byli zadrženi. Při zatýkání prý byly v jejich počítači nalezeny informace o chystané akci.

Na záznamu, odvysílaném v televizi, se k plánu oba zadržení přiznali. Ruská média spekulují o tom, že spoluprací s vyšetřovateli chtějí zabránit tomu, aby byli vydáni do Moskvy. Muži údajně chtěli nastražit miny v ulici, kterou se Putin denně pohybuje.

„Jde o protitankové miny, jejichž použití nevyžaduje ani sebevražedného atentátníka,“ uvedl jeden z nich. „Mohla to být celkem silná exploze. Dost na to, aby roztrhala na kusy nákladní auto,“ citovala Russia Today důstojníka FSB.