Tajné služby: V Sýrii a Iráku bojuje až dvacet tisíc cizinců

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk

Kolem 20 tisíc cizinců z 90 zemí světa bojuje podle nejnovějších odhadů amerických tajných služeb v Iráku a Sýrii pod vlajkou radikální organizace Islámský stát (IS). Asi 3400 z nich pochází prý ze západních zemí, informovala agentura AP. Jen ze Spojených států se pokusilo do oblasti bojů vycestovat asi 150 lidí, některé z nich se však prý podařilo úřadům zatknout na cestě, další v bojích již zemřeli. Několik desítek se prý ale stále aktivně zapojuje do zuřícího konfliktu.

V polovině ledna odhadovaly americké tajné služby počet zahraničních bojovníků v Sýrii a Iráku na 19 tisíc.

Počet zahraničních bojovníků, kteří se zapojili do bojů v řadách radikálů z IS je podle Nicka Rasmussena, šéfa amerického Národního protiteroristického střediska, bezprecedentní. Zdaleka prý přesahuje počet cizích státních příslušníků, kteří se účastnili nebo účastní konfliktů v Afghánistánu, Pákistánu, Jemenu nebo Somálsku.

Západní tajné služby se obávají, že se bojovníci IS budou vracet zpět do své vlasti v Evropě či USA, aby prováděli teroristické útoky. V lednu uveřejnil IS video, na němž vyzval „osamělé vlky“, aby páchali atentáty na Západě. Podobnou výzvu zveřejnila nedávno také jemenská odnož Al-Káidy.