Tak trochu jiný Favorit. Rusko daruje Asadovi protiletadlové baterie

Protiletadlový systém S-300

Protiletadlový systém S-300 Zdroj: profimedia.cz

Protiletadlový systém S-300
Protiletadlový systém S-300
Protiletadlový systém S-300
Protiletadlový systém S-300
5
Fotogalerie

Rusko už v nejbližší době dodá do Sýrie zdarma protiletadlové baterie S-300 Favorit, které mají chránit hlavní město Damašek a syrská vojenská letiště. Napsal to ruský list Kommersant s odkazem na své armádní a diplomatické zdroje. O dodávce, která má podle ruského listu hlavně politické důvody, Moskva prý už prakticky rozhodla.

Rusko informovalo o možnosti dodávek moderních protiraket po raketovém útoku USA a jejich spojenců na syrské chemické laboratoře a vojenská letiště z předminulého týdne. Moskva uzavřela kontrakt se Sýrii o dodávce systémů S-300 už v roce 2010, před několika lety ale odmítla Sýrii protirakety dodat s ohledem na naléhavé žádosti Izraele a jeho západních spojenců. Vyplacenou zálohu 400 milionů dolarů Rusko Sýrii vrátilo.

„Tentokrát budou systémy S-300 Sýrii dodány v rámci vojenské pomoci,“ napsal Kommersant. Moskva přitom očekává negativní reakci Izraele a nevylučuje ani úder izraelské armády na nově rozmístěné protiletadlové baterie.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury TASS prohlásil, že o kontraktu na dodávky protiraket Sýrii dosud nebylo rozhodnuto. Zdůraznil ale, že "provokace západních zemí se v Sýrii mohou opakovat, k čemuž je třeba se připravit".

Kremelský mluvčí zprávu moskevského deníku odmítl komentovat. Připomněl slova ruského vůdce Vladimira Putina, že raketový útok spojenců i sám o sobě velmi zhoršil atmosféru kolem syrského urovnání. "Byla způsobena velká škoda mezinárodnímu právu a duchu spolupráce při hledání politického řešení," řekl mluvčí Dmirij Peskov.