Tesla v době koronaviru: snaží se o ventilátory, zaměstnancům krátí mzdy. A staví v Německu

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: archiv autora

Elon Musk
Vůz Tesla
Tesla Model X
Tesla Model S
Tesla Cybertruck vypadá exoticky, má ale oslovit hlavně praktičností.
18
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla kvůli koronaviru svým zaměstnancům dočasně sníží mzdy. Postradatelné pracovníky navíc pošle na neplacenou dovolenou, a to zřejmě do 4. května, kdy ve Spojených státech plánuje obnovit běžnou výrobu. Kolem Tesly je nicméně zajímavých zpráv z poslední doby víc. 

Před několika týdny bylo tématem číslo 1 kolem Tesly to, jak raketově letí nahoru její akcie. Nyní má Musk a spol. jiné starosti. Pokud bude třeba, bude prý společnost s písmenem T ve znaku vyrábět plicní ventilátory. Přeorientovat výrobu na to by podle Muska měla být otázka krátké doby. Prototyp ventilátoru představila firma v úterý.

Mezitím ale výrobce elektromobilů řeší jiné souvislosti koronavirové krize. Podle agentury Reuters a serveru televize CNBC, které mají k dispozici e-mail od vedení Tesly směrem k zaměstnancům, teď část zaměstnanců firmy nastupuje na neplacenou dovolenou. 

Ve Spojených státech mzdy většiny zaměstnanců Tesly od začátku příštího týdne klesnou o deset procent, u vyšších vedoucích pracovníků to bude 20 až 30 procent. Mimo Spojené státy hodlá automobilka postupovat podobným způsobem. Předpokládá se, že snížení mezd bude platit do konce druhého čtvrtletí.

Na nucenou dovolenou firma pošle zaměstnance, kteří nevykonávají nezbytnou práci a nemohou pracovat z domova. „V rámci nucené dovolené zůstanete zaměstnancem Tesly (bez mzdy) a zachováte si své benefity v oblasti zdravotní péče,“ píše se v e-mailu.

Firma podle e-mailu poskytne zaměstnancům instrukce k podání žádosti o podporu v nezaměstnanosti. „Pro valnou většinu zaměstnanců na nucené dovolené bude podpora v nezaměstnanosti zhruba odpovídat normálnímu platu,“ tvrdí se v e-mailu.

Tesla začátkem měsíce oznámila, že v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů dodala 88 400 vozů, což bylo o 40 procent více než ve stejném období loni a nejvíce za jakékoliv první čtvrtletí. Výroba Tesly v prvním čtvrtletí vzrostla o 33 procenta na téměř 102 700 vozů.

Firma nicméně 24. března kvůli koronaviru přerušila výrobu v továrně na elektromobily v San Francisku i v továrně na výrobu střešních solárních panelů v New Yorku. Továrna v San Francisku je jediným závodem Tesly na výrobu elektromobilů v USA a zaměstnává přes 10 000 lidí.

Zároveň ale dál pokračuje ve výstavbě své nové továrny na elektromobily v Německu. Aktuální pohled na stavbu první evropské fabriky Tesly pak najdete ve fotogalerii článku.