BMW získalo předkupní právo na pozemky pro polygon. Původní termín výstavby ale nestihne

BMW.

BMW. Zdroj: profimedia.cz

Automobilka BMW (ilustrační foto).
Automobilka BMW (ilustrační foto).
Vizualizace polygonu BMW.
4
Fotogalerie

Automobilka BMW je zase o kousek blíž výstavbě obřího testovacího polygonu autonomních vozidel. Disponuje předkupním právem k pozemkům, kde má vývojové centrum vzniknout. Prodávajícím je společnost Sokolovská uhelná, která bude automobilce zatím pozemky pronajímat, a to až do zprovoznění areálu, jež se plánuje na rok 2022. Deníku E15 to potvrdila společnost BMW, cenu transakce neuvedla.

Podle BMW se jedná o jeden z posledních nezbytných kroků před chystaným zahájením stavby, který navazuje na již provedené přípravné práce. „Vývojové centrum hraje důležitou roli při transformaci celého koncernu na technologickou společnost,“ řekl k podpisu smlouvy Helwig Lehmann, zodpovědný za výstavbu projektu německé značky.

Podle Zbyška Klapky, předsedy představenstva společnosti Sokolovská uhelná, je plánovaná výstavba důležitým mezníkem pro revitalizaci celého regionu. „V BMW Group jsme získali důležitého partnera pro náš region,“ sdělil Klapka.

Nové vývojové centrum má poskytnout práci několika stovkám zaměstnanců včetně těch s nejvyšší odbornou kvalifikací. Výše investice by měla být více než 250 milionů eur, téměř 6,5 miliardy korun, přičemž stát má na výstavbu poskytnout investiční dotaci ve výši 530 milionů korun.

Součástí polygonu bude komplex testovacích okruhů, které budou použity pro vývoj a testování budoucích technologií. Celkem bude k dispozici 16 různých zkušebních drah o celkové délce přes 100 kilometrů včetně simulace města či venkovských silnic. Na území s rozlohou přibližně 650 hektarů vzniknou také administrativní a provozní budovy, dílny, sklady a další infrastruktura potřebná pro provoz centra a provádění testů a zkoušek.

V této oblasti má polygon vzniknout:

Posledním krokem před výstavbou polygonu je stavební povolení, které BMW zatím ještě nemá. BMW proto samotný termín zahájení stavebních prací nechce komentovat. „V současné chvíli je velice těžké cokoliv predikovat, vše pochopitelně komplikuje i současná situace kolem koronaviru a stav nouze, proto bych nerad fabuloval,“ odpověděl mluvčí BMW Group Czech Republic David Haidinger. Původně přitom BMW odhadovalo, že začne stavět už v dubnu.