Thajci zřejmě půjdou brzy do akce: záchrana zatopených může začít už během víkendu

Vojáci jsou připraveni v případě potřeby okamžitě tým evakuovat.

Vojáci jsou připraveni v případě potřeby okamžitě tým evakuovat. Zdroj: ČTK

Záchranáři odčerpávají ze zatopeného jeskynního komplexu vodu, aby byla cesta ven snazší.
Záchranné práce nadále pokračují.
Hasiči pomohou v Thajsku
4
Fotogalerie

Evakuace 12 thajských chlapců a jejich trenéra z jeskyně, kde uvízli při záplavách, by mohla začít v neděli nebo následujícího dne. Agentuře Reuters to řekli vojáci, kteří pracují u jeskyně a odčerpávají z chodeb vodu. Americký podnikatel a majitel vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na twitteru oznámil, že by chlapci mohli být evakuováni pomocí jakéhosi pouzdra nebo dlouhé nafukovací trubice z dvojité vrstvy kevlaru.

Skupina byla v jeskyni nalezena po devítidenním pátrání 2. července. Nyní ji ohrožuje stoupající voda a ubývající kyslík.

Zvažuje se několik variant záchrany, uvažovalo se o výcviku v plavání a potápění i o možnosti dopravit k místu zásoby dostatečné na to, aby skupina přežila do opadnutí vody po skončení období dešťů. Tuto variantu ale úřady vyloučily.

Musk, který studoval fyziku, na twitteru navrhl vlastní způsob, jak skupinu dostat ven. Není zapotřebí potápěčskou dýchací masku ani regulátor. Není nutný výcvik a hrozí menší riziko, že osoba podlehne panice, sdělil Musk ke svému návrhu. Podle něj bylo jedno takové pouzdro použito cvičně v pátek v bazénu na člověku, který se nikdy nepotápěl s přístrojem.

Dnes Musk dodal, že má od odborníků v Thajsku na své návrhy pozitivní odezvu. Musk také navrhuje natáhnout do chodeb trubici o průměru asi metr, nebo v obtížných úsecích sadu kratších "rukávů" a nafouknout je vzduchem.

Agentura Bloomberg oznámila, že dva členové Muskova týmu mají dnes do Thajska dorazit a přispět k záchranné operaci. Další jejich kolega, který je právě v Thajsku na dovolené, se připojí, v neděli by pak mělo dorazit dalších šest jeho lidí.

Dva z vojáků, kteří z jeskyně odčerpávají vodu, sdělili agentuře Reuters, že jim nadřízení řekli, že záchranná operace začne v neděli nebo o den později.

Úřady začaly zpřísňovat bezpečnostní kordon kolem místa a v blízkosti jeskyně se objevily nové výstražní tabule.

Reuters také napsal, že se v blízkosti ústí jeskyně usadilo několik mnichů a začali zpívat nábožné písně. Účelem obřadu je "otevřít jeskyni" a umožnit bezpečný návrat chlapců.

Záchranáři se také snaží provrtat se k chlapcům, ale musejí překonat až 600 metrů zemského materiálu.

Do záchranných prací se zapojilo několik zemí včetně České republiky. Vyslala dva příslušníky hasičského záchranného sboru s úkolem prověřit možnosti, jak by Česká republika mohla pomoci při záchraně. Mluvčí hasičů Nicole Zaoralová sdělila, že oba styční důstojníci se dnes o příletu zaregistrovali v místním krizovém štábu a dopoledne se byli podívat přímo v jeskyni, aby zvážili možnost využití velkokapacitních čerpadel.

Ta podle Zaoralové nelze použít z důvodu jejich váhy a obtížné manipulovatelnosti. Terén je členitý a čerpadla není možné na místo řádně dopravit a usadit. Thajsku také pomáhají Austrálie, Británie, Čína, Japonsko, USA a Izrael.