Tillerson: Ačkoliv je vláda na Ukrajině transparentnější a lépe bojuje s korupcí, stále to nestačí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: Reuters

Americký ministr zahraničí
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
3
Fotogalerie

Ukrajina pokročila v boji s korupcí, zlepšila výběr daní a transparentnější je i způsob vládnutí. Stále to ale nestačí, země musí projevit ještě další úsilí. Řekl to americký ministr zahraničí Rex Tillerson, jenž se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

"Ukrajina již urazila dlouhou cestu," prohlásil šéf americké diplomacie na ambasádě USA před skupinou obhájců reforem ukrajinské politiky. "My to chceme uznat, ale stále je potřeba udělat víc v zájmu zajištění budoucnosti Ukrajiny: učinit ji přitažlivou pro investory a její evropské sousedy," citovala Tillersona agentura AP.

Ukrajina se pod Porošenkovým vedením snaží o sbližování s Evropskou unií a NATO. Předchozího proruského prezidenta Viktora Janukoviče svrhly v únoru 2014 opoziční demonstrace. Rusko následně anektovalo ukrajinský Krym a začalo podle Kyjeva a západních zemí podporovat proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Tillerson v pátek jmenoval zvláštního představitele USA pro Ukrajinu. Stal se jím bývalý velvyslanec USA v NATO Kurt Volker. Podle sdělení ministerstva bude koordinovat úsilí americké diplomacie o řešení konfliktu "vyvolaného ruskou invazí na Krym a později na východ Ukrajiny".