Tisíce lidí po celé Evropě protestovaly proti násilí v Palestině. V Paříži dav rozehnala policie

Demonstrace na podporu Palestinců v Londýně

Demonstrace na podporu Palestinců v Londýně Zdroj: Reuters

Demonstrace na podporu Palestinců v Londýně
Demonstrace na podporu Palestinců v Londýně
Demonstrace na podporu Palestinců v Londýně
Demonstrace na podporu Palestinců v Londýně
Demonstrace na podporu Palestinců v Paříži
12
Fotogalerie

Pařížská policie v sobotu použila vodní děla a slzný plyn proti asi dvěma stovkám demonstrantům.Ti se i přes zákaz úřadů shromáždili ve francouzské metropoli na podporu Palestinců v době eskalace izraelsko-palestinského konfliktu, uvedl na svém webu list Le Parisien. K potyčkám mezi demonstranty a policisty došlo podle agentury DPA i na původně pokojné demonstraci v Berlíně. Jinde se podobné akce obešly bez incidentů.

Policisté se podle deníku snažili zabránit zakázané demonstraci v pařížské čtvrti Barbès, kde prefekt z preventivních důvodů nařídil už od poledne zavřít obchody a zmobilizoval na 4200 policistů a četníků. „My všichni jsme Palestinci!“ skandovala skupinka demonstrantů.

Agentura AFP poznamenala, že úřední zákaz, vydaný kvůli obavám z násilností, potvrdil soud a zadržení dostávali pokuty ve výši 135 eur, tedy asi 3400 korun. Ministerstvo vnitra později uvedlo, že ve čtvrti demonstrovalo po skupinkách dohromady asi 2500 až 3500 demonstrantů, podle organizátorů až 5000 lidí.

Manifestovalo se i v dalších francouzských městech, nejvíce - asi 4000 osob - ve Štrasburku. Úřady povolily demonstrace v Lyonu, Bordeaux, Marseille, Nantes, Rennes, Štrasburku, Toulouse, Lille, Metz či Saint-Etienne. „Izrael je vrah,“ skandovaly desítky demonstrantů v Montpellier. V Nice, Aubervilliers a Montreuil zakázaly akce místní úřady.

Celkem se dnešních demonstrací na podporu Palestinců po celé Francii podle ministerstva vnitra zúčastnilo asi 22 tisíc lidí. Z 51 zatčených připadlo 44 na Paříž, kde ve vazbě skončilo 15 výtržníků, obviněných z násilí vůči strážcům zákona. Jeden policista byl lehce zraněn v Paříži, další pak v Nice, kde se i přes zákaz sešlo asi 150 lidí.

V Bruselu se podle listu La Libre Belgique sešly zhruba tři tisíce a v Haagu asi tři až čtyři stovky podporovatelů Palestiny.

Ve španělském hlavním městě Madridu vyjadřovalo podporu Palestincům na 2500 demonstrantů. „Jedni mlčí, druzí trpí“ a „Jeruzalém je věčné hlavní město Palestiny“, stálo na transparentech. „To není válka, to je genocida,“ volal dav, ve kterém bylo podle Le Parisien hodně mladých žen.

Tisíce propalestinských sympatizantů prošly Hyde Parkem v centru Londýna. Organizátoři z řad pacifistických, muslimských a propalestinských sdružení vyzývali britskou vládu, aby zasáhla a přiměla Izrael přerušit vojenskou operaci a aby ukončila veškerou podporu Izraele.

„Nikdy nás všechny nezabijete,“ stálo na plakátu demonstrantů s palestinskými vlajkami v Berlíně. Policie podle agentury DPA zprvu odhadla počet lidí na náměstí Hermannplatz na 120, ale postupně se jejich počet zvýšil na asi 2500. Kvůli porušování pravidel platných během pandemie policie prohlásila akci za rozpuštěnou a zakročila. Zprvu pokojný protest pak přerostl v potyčky: demonstranti házeli na policisty kameny, lahve a petardy, zatímco strážci zákona použili slzotvorný plyn.

Asi 800 lidí podle policie demonstrovalo proti Izraeli v Kolíně nad Rýnem. Mávali palestinskými vlajkami a transparenty s nápisy „Svobodu pro Palestinu“ a „Zastavte genocidu“ či „Proti sionistům - ne proti Židům“.

Několik stovek lidí vyšlo do ulic v centru Lipska demonstrovat proti násilí na Blízkém východě. Podle policie se akce na podporu Palestiny zúčastnilo až 500 osob a zhruba 200 dalších podle odhadů přišlo na protidemonstraci na podporu Izraele. Nálada mezi oběma stranami byla podle policie napjatá a došlo ke slovním výpadům. Situace se však nakonec uklidnila, uvedl policejní mluvčí.

V Hamburku dnes asi 120 demonstrantů dávalo najevo sympatie k Palestincům hesly a vlajkami. I zde policie podle DPA zabránila možným konfliktům.

Demonstrace byly ohlášeny i v dalších městech, mimo jiné ve Frankfurtu nad Mohanem, kde soud zrušil zákaz propalestinského shromáždění v centru. „Sama možnost, že by orientace a prohlášení ze shromáždění mohly být vnímány jako antisemitské, neospravedlňují zákaz,“ uvedl soud.

DPA připomněla, že v posledních dnech se v několika německých městech konaly antisemitské a antiizraelské demonstrace, při kterých se pálily izraelské vlajky a skandovala antisemitská hesla. Mezitím byla zpřísněna ochrana židovských institucí v Německu. Útoky na židovské instituce odsoudily protestantská a katolická církev.

Kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu se demonstrovalo i jinde v Evropě, například ve švédském přístavním městě Malmö.