Tisíce Poláků opět protestovaly proti vládě. Ve Varšavě anonym hrozil bombou

Protivládní demonstrace v Polsku

Protivládní demonstrace v Polsku Zdroj: ctk/AP

Ve více než dvou desítkách polských měst se dnes sešly tisíce lidí, aby protestovaly proti krokům konzervativní vlády vůči ústavnímu soudu. Demonstraci ve Varšavě ale předčasně ukončila anonymní bombová výhrůžka. Podobná protestní akce se v polské metropoli konala i před týdnem, pak ale následovala naopak demonstrace na podporu vlády.

Dnešní protesty opět svolal občanský Výbor na obranu demokracie (KOD), podporovaný většinou opozičních stran. Ty se domnívají, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) zneužívá své většiny v parlamentu a snaží se ovládnout ústavní soud, což podle nich v Polsku ohrožuje demokracii.

Protest ve Varšavě byl zcela poklidný, skončil ale oproti plánům asi o dvě hodiny dříve. Pořadatelé se rozhodli shromáždění rozpustit kvůli anonymu, který hrozil bombovým útokem. Aktivisty dnes podpořila například filmová režisérka Agnieszka Hollandová, která ve svém projevu přirovnala demokracii k čerstvému vzduchu, bez kterého se člověk brzy udusí.

Jednobarevná vláda

Strana PiS bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského získala v říjnových volbách většinu v novém parlamentu, takže poprvé od pádu komunismu mohla vytvořit jednobarevnou vládu. Vzápětí se PiS a konzervativní prezident Andrzej Duda pokusili dosadit do ústavního soudu nové členy s názory blízkými Kaczyńskému a v nastalé při ignorují názor nejvyššího justičního orgánu.

Tento týden strana předložila v parlamentu další návrh novely zákona o ústavním soudu, podle opozice by navrhované změny činnost soudu ochromily. Jde o druhou novelu stejného zákona v tomto měsíci. Předchozí zavrhl ústavní soud, avšak jeho nález až dosud vláda odmítala zveřejnit.

Názory odjinud: Tvrdý střet mezi dvěma Polsky