Tisíce policistů v New Yorku hrozily výpovědí kvůli očkování. Odešly jich tři desítky

Poslední říjnový týden vyšly do ulic tisíce pracovníků nejlidnatějšího amerického města, aby protestovaly proti povinnosti nechat se očkovat.

Poslední říjnový týden vyšly do ulic tisíce pracovníků nejlidnatějšího amerického města, aby protestovaly proti povinnosti nechat se očkovat. Zdroj: ČTK

„Pracovníci jsou nezbytní, ne očkování,“ hlásá transparent.
Mezi demonstranty byli hasiči, policisté, záchranáři i popeláři včetně zástupců odborů.
Mezi demonstranty byli hasiči, policisté, záchranáři i popeláři včetně zástupců odborů.
4
Fotogalerie

Oznámení newyorské radnice, že od listopadu zavede povinné očkování pro všechny zaměstnance města, vzedmulo vlnu odporu. Poslední říjnový týden vyrazily do ulic tisíce policistů, hasičů, záchranářů a popelářů, aby daly najevo svůj nesouhlas. Policejní odbory, které vyzvaly členy po celých Spojených státech k protestům, dokonce prohlásily, že až deset tisíc důstojníků newyorské policie by mohlo kvůli očkovací povinnosti rezignovat. Jenže se to nestalo.

Pár dní po protestech podalo výpověď pouhých 34 policistů z 35 tisíc. Navíc proočkovanost newyorské policie stoupla až na 84 procent, tedy o čtrnáct procent v průběhu posledních dvou týdnů, plyne z projevu starosty města Billa de Blasia.

Pro srovnání v létě bylo mezi městskými pracovníky New Yorku naočkováno pouhých 40 procent, a to i přesto, že covid byl loni u policistů nejčastější příčinou smrti. Počet očkovaných výrazně vzrostl také u dalších městských zaměstnanců. „Máme dnes 77 procent naočkovaných hasičů oproti 58 procentům v době oznámení povinnosti, a to číslo stále roste,“ oznámil starosta.

Městští zaměstnanci, kteří odmítli očkování, mají podle vyhlášky nastoupit na neplacené volno. Takových je podle de Blasia devět tisíc, a dalších dvanáct tisíc požádalo o výjimku z náboženských nebo zdravotních důvodů. Je to podle starosty méně než šest procent z celkového počtu městských zaměstnanců. „Povinné očkování zafungovalo, a teď vidíme jeho výsledky,“ prohlásil.

Pravidla pro třetí dávku očkování proti covidu-19

Video placeholde
• Videohub

Statistiky z dalších amerických států, které zavedly povinné očkování pro městské pracovníky, potvrzují, že zavedení povinnosti počty dobrovolných výpovědí zaměstnanců příliš nezvyšuje. Například když v půlce října začala platit očkovací povinnost v San Francisku, neočkovaní policisté tvořili pouze šest procent celkového počtu, tedy 118 zaměstnanců z 2113 lidí.

Ve státě Washington se míra očkování mezi policejními důstojníky po zavedení povinného očkování zdvojnásobila na 93 procent oproti době před třemi týdny před zavedením vyhlášky. V Los Angeles, kde má povinné očkování pro městské pracovníky platit od 4. listopadu, vzrostla míra vakcinace mezi městskými pracovníky na 71 procent. Proočkovanost tak vzrostla o 25 procentních bodů od zavedení povinného očkování přede dvěma měsíci, informuje Los Angeles Daily News.