Tisíce Řeků píšou Lagardeové ostré vzkazy

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyvolala výroky na adresu Atén rozhořčení nejen řeckých politiků a francouzské levice. Na Facebooku ji napadly tisíce lidí, přičemž většina příspěvků je obscénních. Lagardeová poté po internetu Řeky ujistila svou účastí. Její původní prohlášení ale mohou znovu povzbudit preference stran vystupujících proti dohodám s institucí a eurozónou.

Lagardeová nejdřív v rozhovoru pro Guardian řekla, že Řekové se vyhýbají placení daní, místo aby si vzájemně pomohli. S dětmi v Africe má prý větší soucit než s nimi. Její kritika přišla v okamžiku, kdy se podle průzkumů před dalšími volbami dostává nad krajní levicí do vedení konzervativní Nová demokracie, jež by byla schopná vytvořit se socialistickou stranou PASOK proevropskou vládu.

Výroků proto hned využil předseda Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras. „Řekové platí neúnosné daně. Jestli chce najít pachatele daňových úniků, ať se obrátí na PASOK a Novou demokracii, aby vysvětlily, proč nesáhly po velkých penězích a dva roky pronásledují obyčejné pracovníky,“ řekl.

Ředitelku obvinil z útoku na řecký lid i lídr socialistů Evangelos Venizelos, později uvítal její „omluvu“. „Nikdo nemůže Řeky v době krize ponižovat,“ podotkl.

Čtěte také:

Grexit, geuro, drachmy, lepta: loučení Řecka s eurem se blíží

Šéfka MMF: Pomoc doopravdy potřebují děti v Africe, ne Řekové

Šéfka MMF: Musíme se připravit na odchod Řecka z eurozóny

Expremiér Lukas Papadimos ale zmínil, že důvodem, proč Aténám mohou už v červnu dojít peníze na mzdy a penze, jsou mimo jiné větší daňové výpadky, než se čekalo. Připisuje je politické nestabilitě.

Zatímco jindy Lagardeová dostává na sociální síti stovky zpráv, teď se dočkala deseti tisíc reakcí. Vznikla i skupina „Řekové proti Lagardeové“. „Měla byste to říct přímo příbuzným tří tisíc Řeků, kteří spáchali sebevraždu, a milionu nezaměstnaných,“ vzkázal jí uživatel vystupující pod jménem Ntavos Paok. „Měla byste to říct svým krajanům, kteří se v koloniální Africe po léta obohacovali na úkor prarodičů dětí, na něž tak pokrytecky myslíte srovnáváním s Řeky,“ dodal.

Novináři ve stávce

V Řecku včera pro změnu stávkovali novináři. Protestovali proti propouštění a poměrně častému opožďování vyplácení mezd. Internetové stránky nebyly aktualizovány, dnes v Řecku nemají vyjít žádné noviny. Kvůli krizi už v zemi zastavily svou činnost dva zavedené deníky a ukončila vysílání jedna velká televize.