Třetí nejbohatší Rus skončil v Pravé věci, Kreml obvinil z puče

Třetí nejbohatší Rus obvinil Kreml ze stranického puče, zvažuje založení nové partaje

Třetí nejbohatší Rus obvinil Kreml ze stranického puče, zvažuje založení nové partaje

Sjezd ruské strany Pravá věc se zvrhl v naprostý chaos. Miliardář Michail Prochorov, který se stal jejím předsedou teprve v červnu a netajil se velkými politickými ambicemi, v uskupení skončil. Obvinil Kreml ze stranického puče a vyzvat své spojence, aby s ním vytvořili novou partaj. Podle některých názorů jel ale rozkol umělý ve snaze vyvolat dojem, že Prochorov představuje skutečnou opozici.

Oponenti Prochorova se včera shromáždili na jiném místě, než se konal oficiální kongres, a hlasovali pro jeho odvolání. Majitel basketbalového klubu New Jersey Nets prohlásil, že Pravá věc ztratila legitimitu účastnit se prosincových parlamentních voleb. “Vyzývám všechny, kteří mně podporují, aby opustili tuto kremelskou loutkovou stranu,” řekl.

Už dva dny předtím varoval, že se do stranických záležitostí vměšuje prezidentská administrativa, chce zničit nezávislost partaje a na jeho místo dosadit vlastního člověka.

Dnes uvedl, že se neobává toho, že ho potká podobný osud jako někdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Analytička Carnegie Moscow Center Máša Lipmanová připomíná, že se miliardář vyhýbal přímé kritice Vladimira Putina a Dmitrije Medveděva. Jeho výpady na ruský politický systém podle ní ale mohou ovlivnit Prochorovovo podnikání. “Nemyslím, že riskuje to, že skončí ve vězení, ale stále v Rusku podniká a může narazit na nějaké překážky. Něco, co šlo předtím hladce, se může stát složitým,” dodala.

Další politický analytik se domnívá, že úřady nedovolí miliardáři registraci nové strany. Podle volební komise by ale připadné nové uskupení nebylo k hlasování stejně připuštěno, protože seznam stran je už uzavřen. Není ale vyloučeno, že se Prochorov bude chtít zapojit do prezidentského klání v příštím roce. Osud Pravé věci bez jeho finanční podpory však také zůstává nejasný. Byznysmen se zřejmě navíc bude domáhat vrácení majetku, který do strany investoval.

Byznysmen a politik

Michail Prochorov (46), je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes třetím nejbohatším Rusem a 39. nejbohatším člověkem na světě. Jeho majetek byl ohodnocen na 18 miliard dolarů. Byl kupříkladu generálním ředitelem Norilsk Nickel. Po nástupu do čela Pravá věc sliboval, že strana se ve Státní dumě stane druhou nejsilnější silou a postupně skoncuje s monopolem Jednotného Ruska.